Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 1.8.2016 20:21

Kysymys: Niilinkaislan kasvatus, Huonearalian kasvatus ja Cliivian siemenet.

Huonekasvit

Kasvatan kodissani niilinkaislaa ja annan sille vettä aina lautaselle, melkei joka päivä. Haluaisin tietää miten saan kasvin kasvamaan lisää korkeutta- se on nyt puolimetrinen, tuuhea ja hyvin voiva. Miten kasvi lisääntyy? Ovatko sen "kukinnoissa" olevat päät siemeniä?! En saa niitä itämään millään?

Miten hoidan huonearaliaa talvisaikana? Vaatiiko se paljon vai vähän kastelua (vadille?), ja pitäisikö sitä sumuttaa? Se on aika iso n.puolimetrinen ja ollut muutaman viikon ulkona, ja olen suojellut sitä paahtavalta auringolta. 

Minulla on vanha, yli 50-vuotias Cliivia. Se on upea, kookas ja olen saanut sen kukkimaan vihdoinkin kolmen -neljän vuoden aikana. Olen tallentanut kukinnon jälkeen ilmestyneet pallukat (=siemenet) pitkään kukinnon varressa. Nyt irroitin jo muutamia kuivuneita talteen. Voinko saada ne itämään mullassa? Mikä olisi oikea tapa idättää ne uusiksi Cliiviani jälkeläisiksi?!?!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Niilinkaislan eli sädekaislan menestymisen edellytys on tosiaan hyvä kastelu. Korkeutta se kasvaa sopivissa oloissa; hyvällä kastelulla ja sumutuksella, lannoituksella, riittävän valoisassa paikassa... ja ajan kanssa. Mitään poppakonsteja korkeuden saamiseen ei ole. Lisäys onnistuu parhaiten pistokkaista - siementen kasvattaminen vie emokasvilta turhaan voimia ja kuihtuneet kukinnot onkin parempi nyppiä heti pois.

Huonearalia on tosiaan arka paahteelle - ja kuivuudelle. Runsas hajavalo ja viileä paikka on sille ihanteellinen kesät talvet - kastelun etenkin kasvuaikana runsasta ja sumuttelun säännöllistä.

Kliivia eli isopunasarja puolestaan tarvitsee syksyllä kylmemmän ajanjakson virittyäkseen kukkimaan (viihtyy pihalla myöhään syksyyn). Edellisiin verrattuna pitää huomattavasti vähäisemmästä kastelusta; multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Satunnaisesta sumuttamisesta sekin nauttii. vältä turhaa mullanvaihtoa.

Kliivian lisäys onnistuu tosiaan niistä siemenistä (jotka ovat sen pallukan sisällä). Siementen pitää olla tuoreita - ja niitä kannattaa liottaa 1 vrk ennen istutusta tavalliseen kylvö- ja taimimultaan tai kaktusmultaan. Sitten vain lämpimään paikkaan, multa tasaisen kosteana, ja odottamaan uutta kasvua.

Onhan Puutarha.netin Kasvikortisto tuttu? Sieltä tosiaan löydät tietoa ja kuvia huonekasveistakin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Niilinkaislan kasvatus, Huonearalian kasvatus ja Cliivian siemenet.":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen J7024901925 antama (3.8.2016 10:42) kommentti

Kiitos hyvistä vastauksistanne!!!  
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tomaatin kasvatus
Hei!Kyselisin sellaista, että onko tomaatin kasvatus sisällä olohuoneessa aivan mahdoton ajatus vaikka ostaisi sille lisävaloa? onnistuuko se mitenk&#...
Taimien koulinta
Hei, näin keväällä kun taimi kasvatus on meneillään tuli mieleen koulinta. Tomaatin taimenenhan voi istuttaa syvemm&...
Ohjeita kasviterraarion perustamiseen
Haluaisin perustaa kasviterraarion. Ostin tyhjän akvaarion,johon kuuluu akvaario,pumppu ja lamppu. Mitä tarvitsen pohjaksi?Onko kastelujärjestelmälle...