Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 12.12.2014 20:12

Kysymys: Neo regelia carolinae

Huonekasvit

Hei!
Ostin komean kasvin Neo regelia carolinae, mutta en tiedä kuinka hoitaa?
Englannin kielisiltä sivuilta yrittänyt kääntää. Puhutaan emokasvin kuolevan?
Kasvissa on kolme isoa alkua,joista lähtee puuvarteen uusi lehtiruusuke ja siihen tulee
jälleen uusi,,,olen pääosin vain suihkutellut kasvia,,,hyvin harvoin antanut vettä suoraan
ruukkuun.
Pelkään että alkaa kuolla,,kun emokasvi kuolee,,,en tiedä.
Miten saisin tämän kasvin menestymään ja miten hoitaa, kun en mistään ole saanut
tietoa suomeksi??

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Ananaskasvien heimoon ja Bromelia-sukuun kuuluva kuuluva Neoregelia on lehdiltään erityisen kaunis, lehtiruusukkeellinen huonekasvi. Viihtyy valoisassa paikassa ikkunan lähellä; joskin sen sijoittaminen saattaa olla haasteellista kasvin leveyskasvun takia. Kesällä suojattava paahteelta. Normaali huonelämpötila on kesällä ok, mutta talvisin kaipaisi hieman viileämpää paikkaa (min. 13 astetta, opt. 16-20 astetta).

Neoregeliat ottavat kaiken tarvitsemansa ilmasta käsin, joten kastelu tapahtuu pääasiassa suoraan ruusukkeisiin; käytä huoneenlämpöistä ja hyvin seisonutta vettä. Keväällä ja kesällä ruusukkeissa on hyvä olla aina vettä, mutta talvisin on hyvä ainakin kerran kuukaudessa sitä niihin lorautella. Ilmankosteuden lisääminen ja ihan kastelunkin hoitaminen sumuttelelemalla on siis erityisen tärkeää ympäri vuoden. VINKKI: Viihtyy myös terraario-oloissa. Lannoitus kasvukaudella kastelun yhteydessä laimealla liuoksella noin kerran kuukaudessa. Juurten tehtävänä on ainoastaan kiinnittää kasvi alustaansa; liraus vettä silloin tällöin riittää. Älä myöskään turhaan hanki kovin syvää astiaa neoregeliallesi.

Emokasvi tosiaan kuolee kukinnan jälkeen (kukinta on siis sitä, kun ruusukkeen keskellä olevat lehdet värittyvätkin punaisina ja siitä lähtevät yksittäiset, pienet kukat; ts. varsipäätteinen kukinto). Siinä vaiheessa poikaset voidaan ruukuttaa uuteen, ilmavaan kasvualustaansa. Aivan välttämättä kasvi ei edes ala kotioloissa kukkimaan, joten etköhän siitä hyvän huonekasvin saa. Muista kuitenkin sumutella ahkerasti ja tarkkailla tuholaisten varalta; kuivassa huoneilmassa altis punkeille ja kirvoille.Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Neo regelia carolinae":
Jäsenen päätoimittaja antama (15.12.2014 14:2) kommentti

Emokasvin kuoleminen kukinnan jälkeen on yleistä, mutta ei muuten aina itsestään selvää; joskus emokasvi jatkaa olemistaan poikastensa rinnalla. Saattaa siis olla että vuoden vanha kasvisi on näin tehnyt. Kuolemisen näet kyllä puutuneen osan kurtistumisena ja lehtien kellastumisena. Ne suorastaan irtoavat käteen. Poikaset puolestaan voi irroittaa ja istuttaa omilleen, kun niissä juurten alkuja. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia riittävästä ilmankosteudesta. Yhteen ruukkuun voit muutaman alun laittaa; määrällä ei sinänsä ole merkitystä, koska kasvit eivät juurikaan alustasta vettä tai ravinteita ota. Enemmän on merkitystä sillä, kuinka leveän kasvuston pystyt ikkunasi lähelle sijoittamaan.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: