Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 29.3.2022 13:59

Kysymys: Marjapensaan ”viholainen”?

Huonekasvit

Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaalean vihreä toukka. Pensaat voi hyvin , kunnes tulee raakileet, ilmestyy toukat ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyy ja kuivuu. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla.

Miten saan ne hävitettyä?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyseessä saattaisivat olla karviaispistiäisen toukat, jotka syövät myös herkukkapensaan lehtiä. Karviaispistiäiset ehtivät lisääntyä vuodessa kolmekin kertaa, joista keskimmäinen sukupolvi on tuhoisin sadon kannalta. Silti jo ensimmäinen sukupolvi kannattaa torjua, koska siinä menestyminen lisää kantaa seuraavassa sukupolvessa. Torjunnassa on tärkeää havaita lisääntyminen ajoissa tarkkailemalla lehtien alapintoja munien varalta ja viimeistään toukkien ilmestymistä. Ne aloittavat ateriointinsa salakavalasti pensaan sisältä, kuten monet muutkin pikku perhosten toukat. Kannattaa siis kurkistella säännöllisesti pensaan keskelle, jolloin vahinkoa vielä pystyy rajaamaan.

Torjuntakeinoja ovat reipas suihkuttelu vedellä (ei tosin kovin tehokasta) tai sumutttelu joko laimealla mäntysuopaliuoksella (2-4 dl/10 l vettä) tai pyretriinipohjaisella torjunta-aineella (ennen kukintaa) niin, että toukat kostuvat kunnolla. Myös sormin voi toukkia pyyhkäistä pois, jos invaasio ei ole kovin suuri. Jos kyseessä sattuisikin olemaan jonkin muun lajin toukat, samoilla konsteilla niidenkin toukkia häädetään pensaasta.

Karviaispistiäisen toukat talvehtivat maassa, joten myös kesän viimeisen sukupolven torjunta parantaa seuraavan vuoden tilannetta. Maan kääntäminen syksyllä pensaan juurella on vanha konsti saattaa talvehtimaan siirtyneet toukat niin syvälle, etteivät ne sieltä pääsekään enää maan pinnalle. Tämän konstin pulmana on se, että pensaan juuristokin saattaa kääntelyssä vaurioitua.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Marjapensaan ”viholainen”?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: