Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 19.11.2012 19:23

Kysymys: Huonekasveille keinovaloa?

Huonekasvit

Heippa teille! Miten saisin valoa kerrostalon huoneistoon. Ikkunnoita on vain aamuaurinkoon ja iltaaurinkoon päin. Eli illalla paistaa aurinko vain kahden jälkeen 3-4 tuntia ja valo tulee vielä ulosvedetyn parvekkeen läpi olohuoneeseen. talvella täällä on säkkipimeää. Tarvitsisin valoa,edullisen lampun vai kaksi, ja sen alle laittaisin kukkapöydän tapaisen rahapuilleni,aloeVeralle, Agaveelle, ja se pöytä tulisi lähelle ikkunaa ja patteriakin-valitettavasti. Voisin laittaa lampun seinään tai kattoonkin,verholistan alle jne. Mistä saiisn lisää tietoa ja ehdotuksia? Keittiön ikkuna on itään,viileä tuuli puhaltaa ihan ikkunan läpi,tosin aurinkoisena päivänä on tosi lämmin jo aamusta 10 jälkeen. Siellä minulla nyt ne rahapuut ovat. Kesän pidin parvekkeella ulkona ja viihtyivät oikein hyvin iltapäivää paistatellen myöhään syksyyn,jopa 10 asteeseen taisi mennä. Lehdet olivat kuitenkin tosi lihavat,hyvinvoivat.
Jospa saisin talvellakin samanoloiset vaikka lampun avulla.
Viherkasveihin hurahtanut Seiju 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Talven vähäinen valon määrä, lämmityksen kuivattama huoneilma sekä patterin läheisyydestä johtuva liika lämpö rasittavat varmasti kaikkia huonekasveja. Oloja voi parantaa lisäämällä kosteutta (vesiastiat, sumutus) sekä kenties sitä valon määrää. Toisaalta on otettava huomioon myös se, että monet kasvit hyötyvät tai jopa tarvitsevat talven tuomaa lepoa kasvukausien väliin. Silloin niille tulee tarjota huoneilmaa viileämmät olot. Kasveista esimerkiksi agaave on talvella lepotilassa ja toivoisi 10-13 asteen huoneilmaa. Se kestää pienen kuivahtamisen ja nauttii sumuttelusta. Viihtyisi muuten myös kesän parvekkeellasi. Itse asiassa keittiön ikkunasi on hyvä paikka rahapuille, kunhan huolehdit siitä ettei niiden ruukut kuumene aamuauringossa. Rahapuut tyytyvät kyllä huoneenlämpöön, mutta 13-15 asteen lämpötila ja runsas valo olisi niille mieluisinta. Myös mullan tulee antaa reippaasti kuivahtaa kasteluiden välillä. Aloe vera eli lääkeaaloe kestää lepokaudella kuivahtamisen sekä kuivan huoneilman. Ne siis menisivät olohuoneesi ikkunalla mukavasti talvenkin yli. Kaikki mainitsemasi kasvit ovat kuitenkin runsaan valon kasveja, joten lisävaloa antamalla voisit toki jatkaa niiden kasvukautta. valoa lisättäessä kasvisi tarvitsevat myös vettä sekä ravinteita yhteyttämisen jatkuessa. Kasvivaloiksi sopivia valaisimia ja lamppuja löytyy eri valmistajilta. Tarkempia tietoja niistä löydät valmistajien kotisivuilta sekä liikkeen myyjiltä. Voit valita tarpeesi mukaan joko loisteputken tai kohdevalaisimen. Ns. T5-loistelamput sopivat kasveille ja niiden väri miellyttää myös silmää. Kasvivaloiksi räätälöityjä energiasäästölamppuja löytyy jo joltain valmistajilta ja kasveille suunniteltuja led-valaisimiakin on jo jonkinverran markkinoilla. Tärkeintä on kuitenkin valon laatu; kasvit hyödyntävät valon punaista ja sinistä aallonpituutta. Esimerkiksi Jäsentukkuumme on tulossa AD-Lux Oy:n Viva Lite -lamppuja, joiden spektri on miellyttävää niin kasveille kuin niiden kasvattajillekin. Pienloistelamput eivät myöskään kuumene kuten hehku- tai halogeenilamput! Eli - voit antaa kasveillesi joko hengähdystauon ja huoneenlämpöä alentamalla sekä ilmankosteutta lisäämällä parantaa niiden oloja. Tai voit jatkaa niiden kasvukautta hankkimalla kasvivalon, jonka valossa itsekin viihdyt.

Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Huonekasveille keinovaloa?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Puutuhkaa huonekasveille?
Hei,Voiko puhdasta koivutuhkaa antaa myös huonekasveille lannoitukseen? Lähinnä mietin perhosorkideoja sekä kasvatuksessa olevia amarylliksiä ja...
Huonekasvien kasvilamput ??
                                               HEI...
Sitruspuun hoito
Minulla on n. 10-vuotias sitruspuu. En ole varma onko se lime vai sitruuna, koska ammoin kylvin multaan muutamia sekalaisia siemeniä – jompi kumpi. Puu...