Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 8.3.2012 9:42

Kysymys: Echinocactus grusonii - anopinjakkaran hoito?

Huonekasvit

Olen jo kahteen kertaan yrittänyt saada anopinjakkaran viihtymään, mutta kummallakin kerralla kasvi kuoli. Pidän sitä kesät eteläparvekkeella, joka on lasitettu, mutta jossa parvekkeen puolella olevalle olohuoneen ikkunan alla olevalle ikkunalaudalle ei aurinko paista enää siinä vaiheessa, kun kasvit voi viedä ulos, aurinko on sen verran korkealla, että yläkerran parveke varjostaa. Vihtyy siellä hyvin. Sisään on tuotu syksyllä siinä vaiheessa, kun yölämpötila parvekkeella alkaa olla pysyvästi alle 10 astetta, vaikka päivisin onkin lämpimämpää. Pidän parvekkeen oven täysin auki suunnilleen toukokuusta syys-lokakuulle, koska se tasaa lämpöä parvekkeella ja sisällä.

Talvet kasvit ovat viettäneet samalla ikkunalla, mutta sisäpuolen ikkunalaudalla eli valoa riittää ja ikkunan vieressä lämpötila on n. 15 astetta, koska patteri ei ole päällä. Siitä huolimatta molemmat yritykset ovat päättyneet siihen, että kasvi mätänee suunnilleen helmi-maaliskuussa. Vettä olen antanut vain kerran talven aikana pienen määrän.

Pitäisikö jättää kokonaan kastelematta talveksi vai pitäisikö talvipaikan olla vielä viileämpi? Kasvit olen jättänyt alkuperäiseen ruukkuun ja multaan enkä ole niitä mullanvaihdollakaan siis häirinnyt. Onko vain niin, ettei ko. kasvi viihdy meillä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Anopinjakkara ei tosiaan ole mikään helpoin kasvatettava, mutta älä nyt silti vielä luovuta. Muista, että etenkin kevätkesällä se on hyvin varovaisesti totutettava runsaampaan auringonpaisteeseen (pimeän talven jälkeen palaa herkästi kevätauringossa - ulkona kesälläkin). Pitää aurinkoisesta ja lämpimästä paikasta. Ota kaktus kuitenkin kesälläkin ulkoa sisälle, jos yöt ovat alle +8 C; liian kylmässä runkoon tulee rusehtavia läiskiä. Talvetus yli +10 C (13-15 C on ihanne). Sietää myös talvetuksen huoneenlämpötilassa, mutta tarvitsee silloin riittävästi valoa ja muutaman kastelukerran talven aikana. Laji on melko kylmänarka. Anopinjakkarallekin sopii normaali kaktusmulta. Matala, väljä ruukku on paras. Multaan voi lisätä hieman savea tai laittaa savikokkareita pinnalle. Ruukutus tehtävä erittäin varovasti, ettei juuristo kovin katkeile. Linkistä näet mitä anopinjakkarasta sanotaan Kasvikortistossa

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Echinocactus grusonii - anopinjakkaran hoito?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hoito-ohjeita kaktukselle
Hei! Ostin pienen kaktuksen nimeltä " Gymnocalucium mihanovichii" ja hoito-ohjeita kysyisin......
Joulukaktuksen hoito kukinnan aikana
Hei! Joulukaktuksen hoito-ohjeita kaipailisin...kukkii pian itäikkunalla....
Mikä viherkasvi?
Mikä viherkasvi on nimeltään? Hoito-ohjeet?...