Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 22.2.2012 1:42

Kysymys: Vanha maanvastainen laatta ja eristys

Hankkeen valmistelu

Maanvastainen laatta vm-60 ja alla mitä lienee.
Päällä puruja koolaukset ja lattiat. Lähtötilanne ei mielestäni ole mittojen suhteen paha Ohessa kuva josta näkee helposti perustuksen mallin ja noin mittoja....toivottavasti saa selvää...Talo on rinteessä, joten toinen puoli on paljon ylempänä. Puhun nyt ylärinteen puolesta.
Salojia ei ole ja tulee nyt kesällä jos varat riittävät. Perustukseen olen valanut kylkeen maan alle 100 mm tukivalun, koska vanha betoni monin paikoin halki tai rapautunut ja alaosa on kiviä, joiden tuenta oli paikallaan ennen salojien kaivuuta. Siltin paine ei niitä pidä paikoillaan. Näin myös oli aiemmin ihan rakennustarkastajan aloitteesta tuettu.
Ylärinteessä on aiemmin pintavedet tulleet sokkelin viereen ja korkeuseroa oli vain 2 senttiä alapuuhun, jonka syksyllä kiireessä vaihdoin ja samalla kaivettiin maanpintaa 3 metrin päähän asti talosta kallistus noin 10 senttiä metrillä. Maa näyttää olevan slttiä.
Olen nyt korjaamassa tuota huonetta jossa alapuu oli lahonnut. Pystyt vaikuttivat sahatessa terveiltä ihme kyllä. Vaihdan alaosat kun avaan seinät. Avaan lattian, koska kellarin tuoksua on. lattia on ollut lämmin tähän asi vaikka purujen päällä on 10 senttiä tyhjää. Kenties ollut hyväkin, koska on ollut muovimatto. Puruissa memevät patteriputket, jotka lämmittävät alapohjaa. Öljynkulutus ei ole suuri.

Mitä on suositus nykyisin tuollaisella laatalle tehdä? (Paitsi purkaa).

Oletan että sen tilanne tulee hyväksi pintamaan muokkauksen ja salaojien avulla, mutta asumme radon alueella ja luin että raadonmääräykset tiukkenevat ja radon remontti tulee pakolliseksi. paikka on 100 metriä järvestä. En tiedä onko tämä riskialuetta maaston perusteella.Vanhaa järvenpohjaa. Kunnan alueella 40% asunnoista on ylittänyt kokeissa tulevan radonrajan

Mietin että olisko mitän järkeä laittaa salaojaputkea, siihen peltiä tai patolevyä päälle. Eristää esim finnfoemilla ja kivivillalla (Muut eristeet kalliita laittaa kokonaan). Ohjata huippuimurilla ilmat alta pois, tuoda korvausilma suodattimineen perustuksesta läpi useammasta kohtaa. Varaahan olisi jättää vaikkapa 10 sentin rako ja harkitsin ihan raon jättämistä,jossa pienet betonkakut tukena, finnfoam ja kivilla.(huippuimuri). Näin alatilan ilmastointi ei vikuttaisi talon koneelliseen ilmastointiin, kun sen eristää ilmatiiviisti huoneesta

Toinen vaihtoehto on vanhan laatan päälle bitumisively, kermi ja 150mm eristettä ja 50mm laatta päälle seinistä koolattu lattia ilman eristettä paitsi reunoilta, kuten nytkin... Alapuu jäisi vielä laatan yläpuolelle.(Kallis LVI töiden vuoksi.) Prosessi vaatisi väliseinien alapuun noston ja putkityöt.
Vieressä on laajennusosassa kellari, jossa kosteutta ei ole kuin seinän alareunassa kiteytynyttä mineraalia. Ja siellä missä pintavedet olivat, myös yläreunassa. Oletan näin että laatta on vielä kostea.

Kolmas vaihtoehto on radonmittaus., tarvittaessa patolevy ja imuri ja päälle puruja. Olen havainnut purujen säilyneen tuolla hyvin. Ja lattia on toiminut, (koska patteriputkien lämpö nousee niiden läpi sopivasti lattiaa lämmittäen.), paitsi pintavesien vuoksi. Jos laitan paremman eristeen kuin puru, putkien hyöty lattiaan laskee. Jos piennnän tyhjän tilan purujen alta, ilma ei kierrä enää niskojen alitse. Mitä siis laittaisin purujen ja betonin väliin. Jos kuivatan laatan, seuraan tilannetta muovilla ja palautan ennalleen uusin puruin.

Nämä vain ideoita joita nyt mieleen tulee.

Tai sitten miten insinööri ehdottaa. ???

Laatan alle saa imurilla vaikka pu-vaahtoa. Siltti lähtee imurilla helposti pois. Sinne saa myös ujutetua pystysalaojia samalla tavalla. Testasin pihalaatan läpi. rakennusimuri viemäriputkeen kiinni. Putki pystyyn ja imuri päälle. Putki uppoaa maahan reilun metrin helposti. Sitten sisään pienempi salaojaputki käärittynä kankaaseen ja soraa ympärille. Viemäriputki pois ympäriltä. Aikaa menee vartti yhteen putkeen. Olisko noista hyötyä laatan alla? Timpuri joka keinon opetti sanoi, että imuautolla ja pitkällä rautaputkella saa alarinteestä koko laatan alle salaojan. Kunhan jollain saa vedettyä putken pois (soraa ei saa)Tammela, 
Kysymyksiä: 38 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mitään korjauksia ei kannata tehdä, ellei salaojitus toimi. Ensimmäiseksi pitää rakentaa salaojat, asentaa patolevyt ja routaeristeet. Salaojituksen yhteydessä voi päätellä, pitääkö rakennuksen alle tehdä erikseen salaojitusta. Alaohjauspuun lahoaminen ihmetyttää. Ilmeisesti korkealla ollut pintamaa on johtanut kapillaarista vettä betoniin, mikä on aiheuttanut lahoamisen. Kuvien perusteella ohjauspuu on melko turvallisessa paikassa, mutta uusittaessa sen alle voi muurata vähintään yhden kerroksen tiiltä ja laittaa bitumihuopakaistan. Kokonaisuutena vanha rakenne on toiminut 50 vuotta, joten kovin kevein perustein rakennetta ei kannata muuttaa. Uusittuna sama rakenne kestää seuraavat 50 vuotta. Jos alueella on radon-ongelma, perustusten ulkopuolelle kannattaa rakentaa radon-kaivot. Vaikka selityksesi on laaja, on hankala antaa varmasti oikeaa vastausta näin monitahoisessa asiassa näkemättä kokonaisuutta. Siksi korjaustyöhön on ehdottomasti palkattava rakennusalan asiantuntija antamaan oikeat ohjeet.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Vanha maanvastainen laatta ja eristys":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: