Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 23.4.2012 17:53

Kysymys: salaojat kellariin

Hankkeen valmistelu

olen tossa alotellu salaojitusta kellariin (siis talossa rossipohja) kun nousee ja on ilmeisesti aina noussut vesi kellariin. kellari on jatkuvasti märkä ja ei ilmeisen terveellinen sellaisenaan talon rakenteille. ajattelin kaivaa maata kellarista ja laittaa putkia sinne ja johtaa sokkelin alta salaojakaivoon ja edelleen viemäriin. kun kaivan maata pois arvelen maata valuvan pois myös sokkelin alta koska on niin märkää. maaperä on sellasta hiekkaista savea. ...kun putket on vedetty niin mikä olisi hyvä ratkasu sokkelin eristämiseksi? ...styroksi kävi mielessä mut tarvisko patolevyn? kellarin jälkeen kaivan ulkopuolelta, sinne tietysti patolevy ,salaojaputket mutta mikä olisi hyvä valinta maa aineeksi jolla kaivannon täytän?
sami tamminen
kotka, suomi
ahtaaja/sekatyömies
Kysymyksiä: 6 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mielestäni työ pitää tehdä toisessa järjestyksessä. Ensin tehdään ulkopuolen salaojitus, jolloin rakennuksen ympäristö kuivuu eikä ulkopuolinen vesi työnnyt ryömintätilaan. Anturan alta ei saa tulla perusmaata pois. Sisäpuolen kaivuu tehdään enintään anturan alapinnan tasoon ja maa muotoillaan keskeltä reunoille laskevaksi. Perusmaan päälle voi levittää muovin ja esim. 10 cm EPS-eristettä. Sokkelin voi eristää EPS:llä myös sisäpuolelta, mutta ryömintätilan tuuletus pitää tehdä toimivaksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / salaojat kellariin":
Jäsenen palomiessami antama (23.4.2012 21:7) kommentti

ryömintätilassa on 3 ikkunaa ja ovi et ilma kyl kiertää. entinen omistaja oli alottanu kellarin kuivatusta ja siellä on sokkelin alapinnan tuntumassa

ellei jopa hiukan alapuolella pienet ojat joihin vesi kerääntyy. jos nyt kaivan ulkopuolelta niin miten kauas sokkelista salaojaputket voin laittaa että järjestelmä toimii? entä miten syvälle ettei maa valu pos sokkelin alta. talo on rakennettu 38 eli siinä ei ole anturaa on vaan toi betoni sokkeli.

Jäsenen ruosu antama (23.4.2012 21:50) kommentti

Semmosia hommia on pojilla edessä että rupeaa jo lukiessa minulla selkää särkemään.Ehdottomasti pitää olla kaverina joku joka on ennenkin ollut mukana niissä hommissa, eikä ruveta miten sattuu kaivelemaan.Sitäkin on sattunut että kun on kaivettu perustaa vapaaksi liian pitkältä matkalta kerrallaan, tai jopa ympäriinsä, niin on mökki lähtenyt valumaan ja siinä ne sitten onkin kynnet sinisenä ennenkuin on takaisin tällätty! Siis ota ammattimies ainakin neuvomaan miten menetellään, kai niitä "homenokkia" on siellä Sinunkin seuduillasi?

Jäsenen Pete antama (23.4.2012 22:11) kommentti

Vähän sekoittaa tuo, kun ensin kysymyksessä mainitaan kellarista, mutta kokonaisuudesta päätellen kyseessä on vanhan talon tuulettuva ryömintätila. Eniten tässä huolestuttaa tuo mainittu edellisen omistajan toimenpide, jos tosiaan sisäpuolelta on kaivettu alle perustusten alapinnan. Toivottavasti ei kuitenkaan läheltä sokkelia.Järjestys on tosiaan se, että ulkopuolelta aloitetaan ja myös lopetetaan. Sisäpuolelle ei tarvitse tehdä mitään. Ei varsinkaan levitellä mitään muoveja eikä eristeitä. Jos näitä talosi tarvitsisi, ei sitä olisi 74 vuoden jälkeen enää olemassa. Mitä tarkoitat ikkunoilla ja ovella? Ei niistä ole apua ilman kiertoon, jos ovat kiinni.Vanhojen rakennusten perustusten kuivatussaneerauksissa täytyy aina olla varoen liikkeellä. Varsinkin, jos kaivuuta aloitellessa ei tiedetä, minkä päällä talo makaa. Kun antura puuttuu, niin turvallinen kallistus liehuvassa perusmaassa on 3:1. Tarkoittaa sitä, että 30 senttiä sokkelinpohjaa syvemmälle asennettu salaojaputki on 90 cm etäisyydellä seinästä. Kauha EI saa käydä seinänvierassä perustuksen pohjaa alempana. Usein näissä kohteissa teen kaivannon muuten koneella ja salaojaputkelle teen uran lapiolla, kun muuten kaivanto levenee suhteettomasti. Ja kun putkenselkä tarttis yläsivullakin saada sokkelin alapuolelle, niin pienelläkin kaadolla tuo 30-40 senttiä tulee tarpeeseen alarinteen puolella.Unohda myös nuo höpinät sokkelin sisäpuolisesta eristämisestä. Johan vastaaja itsekin ohjeensa kumoaa, kun toimivaa tuuletusta peräänkuuluttaa. Ulkopuolelle voi laittaa patolevyn, mutta ei sitä mihinkään tarvita. Kaivannon täytteeksi tarvitset ensin salaojasoraa putken ympärysaineeksi ainakin anturan alapintaan saakka. Kannattaa myös kaivaa muutama pisto lapiolla sokkelin vierestä ja vähän altakin putkenuraa kohti viettäväksi ja täyttää samalla soralla, niin suotuu kosteutta talon alta pois paremmin. Lopun kaivannon näppärä kuski täyttää vuoroin salaojasoralla ja kaivuumailla siten, että seinänvierustaan tulee aina 30-50 cm läpäisevää, ja loppu kuopanleveys täyttömaata.

Jäsenen Pete antama (24.4.2012 16:13) kommentti

Itse ottaisin selvää siitä, mitä hyötyä tuosta tällaisessa kohteessa olisi?

Puhutaan kuitenkin kohteesta, jossa asennukset tapahtuvat etäällä seinästä eikä eristystarvetta välttämättä ole. Ei mitään yhtäläisyyttä sellaisiin työmaihin, mihin nuo tuotteet on tarkoitettu.

Taas kerran uusi innokas nimimerkki, joka ei osaa edes laatia niitä muutamaa kirjoitusta ennen, kuin alkaa mainostamaan yhtä tuotetta ja firmaa.

Noihin nettisivuihin kannattaisi muuten hiukan panostaa, oli vähän tekaistun oloiset...


Edit:  Tässä kommentoimani viesti poistettiinkin aika nopiaan...

Jäsenen Ei homeongelmia ole  antama (1.8.2017 17:24) kommentti

Salaojitus jäänyt aikoinaan vv. 63-64 tekemättä kun rintamamiestalotyyppinen ( 1,5 kerroksinen) on perustuksineen kallioisekla tontilla. Olisi maksanut ampua ja rahaa ei rakentajalla ollut niin jätti ne pois. Nyt joinakin vuosina vettä on tullut kellarikertokseen. Kuinka tähän jälkeenpäin voi laittaa salaojia?


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hortensioiden kukinta
Ostin viime kesäksi patiolle kolme hortensiaa, jotka kukkivat koko kesän. Syksyllä nostin juurakot kellariin ja keväällä istutin ne uudellee...
Kukkasipulien kylmäkäsittely ja istutus vasta keväällä?
Hei.Olemme muuttamassa omakotitaloon maaliskuun alussa ja sormet syyhyävät päästä keväällä puutarh...
Kuinka lähelle taloa lumipalloheisi?
Kuinka lähelle taloa lumipalloheiden voi istuttaa? Rajalta, talon kulmasta kuoli jasmike, ja sen tilalle haaveilimme lumipalloheisiä. Onko liian l&a...
2 köynnöstä
Tuli ostettua 2 köynnöstä, celastrus scandens Intiankelas ja partnenocissus  veitch boskoop joku villiviini.En llöyd&auml...
Kärhöjen talvi
Hei! Hankin tänä keväänä kärhön taimia ja ne ovatkin kasvaneet ja kukkineet hyvin. Kirjoitan täältä 6/7 vyöhykkeelt...
Mikä viihtyy kivituhkan ympäröimänä?
Mitä (puuvartisia) kasveja voisi istuttaa autopihalle, jossa on soraa ja kivituhkaa noin 60 senttiä, alla styroksit ja kaiketi salaojat? Paikkaansa odot...