Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 5.6.2012 8:54

Kysymys: Pihakivistä käytävä kivijalan viereen

Hankkeen valmistelu

Moro.

Olen alkamassa tekemään pihakivistä käytävää talomme kivijalan viereen, ja nyt kysynkin vinkkejä ko. hommaan, eli voiko kiveyksen latoa käytännössä kiinni kivijalkaa kiertävän patolevyn viereen? Entä routaeristys, nythän kivijalan vieressä on jo valmiiksi vaakasuuntainen routaeristys, jonka päälle on tarkoitus laittaa sopiva kerros kivituhkaa/soraa kaadot huomioiden ja lopuksi kivet päälle.
Kysymyksiä: 3 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kivien yläpinta ei saa nostaa pintaa normaalista tasosta ylöspäin, eli kiviainesta on poistettava ennen asennusta. Valmiin lattian ja kiven yläpinnan korkeuseron pitää olla vähintään 40 cm. Kun sokkelin vieressä on jo routaeristys, ei sitä tarvitse lisätä. kiveys jätetään vähintään 5 cm irti seinästä ja väli täytetään karkeahkolla kiviaineksella. Näin patolevy toimii oikein ja maasta nouseva kosteus pääsee haihtumaan.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Pihakivistä käytävä kivijalan viereen":
Jäsenen JT53881212551 antama (5.6.2012 17:34) kommentti

Onko 40 cm korkeusero lattian ja kiven yläpinnan välillä määräys vai suositus?

En kyllä ymmärrä, miksi eron pitäisi olla 40 cm, tärkeämpää on se että maan kaato on tehty oikeaoppisesti (kolmen metrin etäisyydelle sokkelista poispäin 1:20 kallistuvaksi eli 15 cm kaato 3 metrin matkalle.

Miten rinnetalossa ylärinteen puoleisen kiveyksen ja lattian välinen korkoero toteutetaan? Lasketaanko ero ylä vai alakerran lattiaan? Rinnetalojen kivijalka ulottuu vähintään yläkerran lattiatasoon saakka.


Jäsenen JTPro antama (5.6.2012 22:5) kommentti

Kivituhkaa ei kannata laittaa reunaan (kivijalkaan) asti, se toimii kuin pesusieni ja imee kosteutta pitkänkin matkan päästä esim. vaakasuuntaisesti.

Jäsenen Jv20531112 antama (6.6.2012 0:32) kommentti

Eihän sitä ymmärrä, jos se ero on omassa pienempi.

"....tärkeämpää on se että maan kaato on tehty oikeaoppisesti..."

Se ei ole sen tärkeämpää, vaan se on ehdoton ja kaatoa on oltava, mutta kaatoetäisyys on jo toinen juttu eli veteen piirretty.

"Miten rinnetalossa ylärinteen puoleisen kiveyksen ja lattian välinen korkoero toteutetaan? Lasketaanko ero ylä vai alakerran lattiaan?"

Onko tuossa jotakin epäselvää?

Jäsenen JT53881212551 antama (6.6.2012 11:22) kommentti


>> Eihän sitä ymmärrä, jos se ero on omassa pienempi.

Onko 40 cm korkoero suositus vai sääntö?

>> Se ei ole sen tärkeämpää, vaan se on ehdoton ja kaatoa on oltava, mutta kaatoetäisyys on jo toinen juttu eli veteen piirretty.

Mitä tarkoitat? Sitäkö että myös 40 cm korkoero on ehdoton suositus tai sääntö?

>> Onko tuossa jotakin epäselvää?

Jos 40 cm korkoero lasketaan yläpihan ja ylälattian mukaan niin käsittääkseni ne mahdolliset vedet valuvat alakertaan. Eli mikä on peruste sille että korkoerolle on yläpihallakin sama suositus, sääntö tai tulkinta.
Olen nähnyt pihasuunnitelmia, joissa korkoerona on käytetty yli 30 cm tulkintaa, mutta yli 40 cm korkoeroon en ole missään säännöissä ja suosituksissa törmännyt. Onhan se 40 cm myös yli 30 cm mutta onko tämä sääntö vain "mielummin liikaa kuin liian vähän" tulkinta aiheesta.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miten tehdä hiekka-/sorapolku puutarhaan
Meidän rivitaloasuntomme pihan reunoille tulee varsin runsaat pensas- ja kukkaryhmät. Keskellä on kasvílavat hyötykasveille. Nyt olen ajatel...
Uutta nurmikkoa remontin jälkeen
Kivijalkaremontin jälkeen maata kaivettiin ja nyt on uudet pinnat ulkopuolella. Nurmikko kuitenkin pitäisi istuttaa uudestaan, kun maa on paljaana myll&...
Voiko painekyllästettyä lautaa käyttää kasvatusalustohin?
HeiOstimme kasvihuoneen ja ajattelimme rakentaa sille "kivijalan" painekyllästetystä puusta, joka samalla toimisi kasvatusalustana. Samalla saisimme m...