Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 13.5.2013 9:41

Kysymys: Passiivirakenteinen pihasauna, osa 2

Hankkeen valmistelu

Hei!

En mielestäni saanut edellisellä kerralla kysymykseeni tyhjentävää vastausta. Suunnittelen pihasaunarakennusta (5500x5500), jossa on sauna, takkatupa/pukuhuone ja vierashuone. perustus maavarainen laatta, takkatuvassa paikalla muurattu takka. Ajattelin rakentaa ilman höyrynsulkumuoveja & mineraalivilloja, eli perinteisesti. Eristepaksuudet katto 20cm, seinä 15cm ja lattia 10cm. Rakennusta ei ole tarkoituskaan lämmittää talvella.

Mikä olisi optimaalinen huopakaton kattorakenne? Seinän osalta tulkitsenko vajaan vastauksenne oikein: Sisäseinälaudoitus hengittävällä pintakäsittelyllä, ilmansulku, eriste, 25mm tuuletusrako, ulkolaudoitus hengittävällä pintakäsittelyllä.

Lisäksi edellinen vastauksenne antoi ymmärtää että kuvaamani rakenneratkaisu ei olisi passiivirakenne. Mitähän tällä tarkoititte? Mielestäni en edes kuvannut seinän rakenneratkaisua, kun nimenomaan sitä teiltä tiedustelen.

Edellistä kysymystäni kommentoineelle: eristemateriaaliksi ajattelin ekovillaa/pellavaa, löytyyhän noita...
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Valitettavasti vastaus tuntui vajaalta, mutta esittämäsi rakenteet olivat sellaisia, että niitä ei voi sanoa passiivirakenteiksi. Eristevahvuuksia pitää lisätä merkittävästi, jotta voidaan puhua passiivirakenteista. Sisälaudoituksen ei tarvitse olla höyryä läpäisevää, koska alla on kuitenkin ilmansulkupaperi, jolla on tietty höyryn pidätyskyky. Huopakatteen osalta alapuolen verhouksen yläpuolella pitää olla ilmansulkupaperi, vähintään 25 cm eristettä, tuulensuoja, 10 cm tuuletusrako, ponttilauta ja huopakate. Lämmöneristeenä voi käyttää myös epäorgaanista eristettä. Passiivirakenteisena eristevahvuuksien pitää olla katossa 40 cm, seinissä 30 cm ja lattiassa 35 cm. pääsuunnittelija antaa tarkemmat ohjeet rakenteista.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Passiivirakenteinen pihasauna, osa 2":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kuusiaidan kasvatus
Meillä on n. 30 cm korkeita kuusentaimia istutettu kesällä 2012 (ostettu taimistolta), ja toiveena on tietysti saada komea, tiheä kuusiaita. Osa taimi...
Pylväshaapa vai tavallinen haapa - Miten erottaa pienenä
 Mistä erottaa pylväshaavan ja tavallisen haavan taimen jo 20-30cm korkeana? Onko niillä ulkonäköero.  Pusikossa on ilmeisesti molempia...