Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 26.7.2012 12:37

Kysymys: lömpövuoto yläpohjan läpiviennissä?

Hankkeen valmistelu

Omakotitalon savupiippu ja sen vieressä sijaitseva huippuimuripiippu sijaitsevat vinokaton lappeen puolivälissä ja läpäisevät kokonaan yläpohjan kylmätilan. Eli vesikaton lävistys on kokonaan kylmätilaa. Vesikattomateriaali tiili.
Talvella kertyy jääpuikkoja piippujen kohdalle räystäälle (pohjoispuoli eikä auringolla mitään osuutta) ja katolla selvästi lumi sulanut yli puoli metriä piippujen ympäriltä. Öljykattilaa on lämmitetty muutamana päivänä talvesta johtuen ilmavesilämpöpumppuinvestoinnista ja takkaa samoin van satunnaisesti. Huippuimuri on käytössä jatkuvasti.
Koko yläpohjan "vinttitila" on avoin ja pohjalta lasivillaeristetty, myös piippujen ympäriltä. Viemärikorvausilman läpiviennit menevät vesikaton läpi, eivätkä sijaitse kuvatulla lämpöhäviöalueella.
Ihmettelen, miksi lumi sulaa näiden piippujen ympäriltä, eikä tasaisesti koko vinttitilan yläpuolella tai esim harjalla. Vinttitila on on käytännössä ulkoilmaa ja tuuletusrakoina räystään päätylaudoituksen sentin raoin lautojen välissä.
Kysymys Mistä johtuu ja miten korjata? Onko edes kysymyksessä lämpövuoto vai lämmön johtuminen piippurakenteiden välityksellö? savupiippu on tiilirakenteinen.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vaikka huippuimurin putki on eristetty, eristys ei nouse aivan vesikattoon saakka. Tiilipiipussa virtaa lämmin ilman, vaikka sitä ei käytetä. Tämä aiheuttaa lämpövuodon, joka sulattaa piipun ja putken ympäriltä lunta. Sulanut vesi jäätyy vesikatolla uudelleen. Jos tiilipiippua ei käytetä, hormit kannattaa sulkea yläpäästä villalla ja asentaa päälle pelti, joka on muutaman millin irti piipun hatusta. Huippuimurin putken eristys kannattaa tarkastaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / lömpövuoto yläpohjan läpiviennissä?":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: