Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 4.6.2012 15:29

Kysymys: Lauteiden tuenta runkorakenteisiin

Hankkeen valmistelu

Miten teen lauteiden tuennan koolauksiin? Koolausten päälle tulee sauna-satu, eikä kyseisen levyn läpi käsittääkseni ole järkevä ruuvata lauteita kiinni, koska ruuveihin ja Satuihin tulee melkoinen vääntö. Jostain näin, että Satuun leikattaisi aukko kannakkeen kohdalle, joka sitten tiivistetään uretaanilla, eli kannake jäisi näkyviin. Kyllähän minun mielestä kosteus siirtyy myös puun läpi, joten eikös tuossa ole höyrysulkumielessä ongelmapaikka (varsinkin kun saunan seinistä on tarkoituksella poistettu nyt remontin yhteydessä kaikki höyrysulut, ettei tule tuplasulkua. Pitääkö puun päälle teipata vielä kinkkupaperia tms varmistamaan höyrysulun toimivuus?

Miten muilla on lauteiden tuenta tehty? Meille tulee koko saunan kokoisen lauteet (pohjan ala 2500x2000), eli integroitu kiuas jne, joten noita tukia pitää (jos pitää?) laittaa jokaiselle seinälle. Vähän arveluttaa miten kosteus pysyy poissa seinärakenteista...
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kotisivumme eristys-osiossa on erikseen neuvottu saunan eristys Sauna-Sadulla. Videoissa näet, miten kannatinpuu naulataan allaolevaan koolaukseen ja kannatin vaahdotetaan kiinni levyyn tehtyyn koloon. Tuen päälle asennetaan alumiiniteippi tai erillinen alumiinipaperi vesieristeeksi. Sen jälkeen tuen päälle asennetaan varsinainen lauteiden tuki rakenteesta riippuen. Levyyn upotettavan puun ei tarvitse olla yhtämittainen koko lauteen osalta. Riittää, kun kannatus on varma. Kun alumiinifolion asentaa huolella, seinän vesieristys on taattu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Lauteiden tuenta runkorakenteisiin":
Jäsenen Rommeli antama (4.6.2012 16:41) kommentti

Sanoisin, että on aika turha mietiskellä moisia. Tekee asennukset valmistajan ohjeiden mukaan ja sillä selvä. Toki jos mieltä rauhoittaa, voi ne tuet varmaankin teipata piiloon.Meillä on ainakin lauteiden tuenta tehty ihan suoraan valmistajan ohjeiden mukaan, enkä ole viettänyt unettomia öitä asian vuoksi. Mahtavatko nuo höyrynsulut muutenkaan olla kovin kriittinen paikka saunoissa, jos ilmanvaihto ja tuuletusraot ovat kunnossa...

Jäsenen JTPro antama (5.6.2012 22:21) kommentti

Tein juuri tuossa vastauksessa mainitulla tavalla ja hyvä tuli.

Jäsenen Jv20531112 antama (5.6.2012 23:5) kommentti

Ai! Täällä, ei kun siellä eletään vanhoja aikoja eli teipataan. Teippi on vain rakennusaikainen tuki tai paketointi itellan poljettavaksi. Urheilusssahan teipataan myös, joten teipin avulla rakentamisestakin tulee urheilua, jossa aina hävitään vesihöyrylle. eli tiiveydelle. Urheikaa pois vaan. Se on teitin asia. Vain pässi luottaa pieniin sarviin eli teippeihin.

Jäsenen Toivis antama (5.6.2012 23:40) kommentti

Kyllä meillä oli alumiiniteippaukset kestäneet uudenveroisina kun tuo nykyinen sauna purettiin, vaikka talo 30 vuotta vanha. Pitänee tehdä tuon alussa mainitun ohjeen mukaan. Pitää vaan "viljellä" niitä tukia vähän joka puolelle kun tosiaan alalaude kattaa koko saunan pinta-alan.

Jäsenen Jv20531112 antama (6.6.2012 0:23) kommentti

Toistetaanpa ja korjataan samalla painovirhe:

Urheilkaa pois vaan. Se on teitin asia.

Kun ei ole urheillut (rakentamisessa), niin ei ole tarvinnut vielä 4-kymmenenkään (vuoden!) jälkeen edes ajatella saunan uusimista eikä tarvi edes toisen mokomankaan matkan jälkeen.

Jäsenen ruosu antama (6.6.2012 11:52) kommentti

Satu meni saunaan, päästi höyryt seinään - Satu tuli saunasta, muttei höyry seinästä...! Että tiivistä pitää yrittää tehdä, ja kyllä se tuohon tarkoitukseen tehty teippi pitää mitä lupaa, ainahan sitä on käytetty noiden folioitten saumaukseen, enkä itse ainakaan ole siinä kohdassa missään huomannut ongelmia. Sauna oikein tehtynä on se talon kuivin paikka, eikä sieltä ongelmia aiheudu, mutta siis vain OIKEIN tehtynä!

Jäsenen Jv20531112 antama (6.6.2012 12:34) kommentti

Valitettavasti runoilijalta/-joilta ei tule koskaan sitä totuutta, koska heillä ei sitä ole tiedossaan sitä "OIKEIN tehtynä". Usein se Nättijussikin kääntyy haudassaan, että kolahtaa, mutta ne kolahdukset vain on kestettävä.

Jäsenen ruosu antama (6.6.2012 12:46) kommentti

Mikä on sitten totuus? Sen voi antaa vaikka runomitalla !

Noista vastauksista kun ei aina tiedä että onko Nätti Jussi "tullut vai mennyt"...?

Jäsenen Rommeli antama (6.6.2012 14:21) kommentti

On kyllä eräiden viestien informaatioarvo todella korkealla tasolla. Toki halukkaat saavat jättää kaiken teippaamatta ja käyttää teipin tilalla vaikkapa sammalta tai savea.

Jäsenen ruosu antama (6.6.2012 16:14) kommentti

Lisään vielä että on vähän väärin tässä tapauksessa puhua vesieristeestä, Tässä on tosiaan kysymys höyrysulusta, se on aikamoinen paineaalto joka kohdistuu rakenteisiin löylyä lyödessä!

Kiulullinen vettä on kiulullinen vettä olipa se sitten missä muodossa tahansa, ja jos se pääsee väärään paikkaan niin...?


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: