Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 7.8.2020 9:47

Kysymys: Kesämökin rakentaminen

Hankkeen valmistelu

Omistan maaseudulla n. 8000 m 2  maa-alueen (ei asemakaavaa) , joka rajoittuu paikalliseen jokeen palstan leveyden ollessa vesirajassa n. 28m.  Mielessä ollut rakentaa rantaan saunamökki mutta mietityttää  mm.

  • miten kantatilasääntö vaikuttaa rakentamiseen kun tällä hetkellä yksi pikkuserkku on rakentanut 90m2 mökin viereiselle kantatilan palstalle rantaan. Tuolloin on annettu kirjallinen ehtolappu siitä, että se ei saa vaikuttaa minun rakentamiseen. Lisäksi toinen pikkuserkku on mahdollisesti rakentamassa samalle kantatilalle  (ei rantaan) yläosan alueelle asunnon.

  • Onko parempi, että hakisin rakennusluvan ko. mökille rantaan ennen kuin tuo pikkuserkku hakee lupaa rakentamiseen. Käsitykseni mukaan mahdollisen luvan saannin jälkeen on 2 vuotta aikaa käynnistää rakennustyö tai luopua siitä kokonaan.  Vaatiiko tuollainen luvan hakeminen sitten jo mökin tilausta vai voiko hakea ennakkoon ilman tilausta.  Ko. alueella vaatii rakentaminen poikkeusluvan ja voiko ennakkoon selvittää kunta/Lapinlääni , että millaisen mökin saa rakentaa vai saako rakentaa ollenkaan. 


Ymmärrän, että asiat selviää tarkemmin kunnan rakennustarkastajalta mutta kyselen alustavia tietoja ennen sinne menoa.

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Selvintä on joka tapauksessa mennä suoraan rakennusvalvontaan selvittämään tilanne, niinkuin itsekin toteat. Kuntien sisäiset käytäänöt ja tulkinnat vaihtelevat niin paljon, että asiaa on turha lähteä arvaamaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Kesämökin rakentaminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Punainen lupiini
Olen yrittänyt kasvattaa kesämökin pihalla (Mikkelin läänissä) punaista lupiinia. Yhdestä siemenpussisista vain yksi kukka lähti k...
Vanhojen pihlajien hoito?
Hei! Muutimme kolmisen vuotta sitten nykyiseen kotiimme ja tonttiamme reunustaa mukava jono pihlajia. Eivätkä ole aivan nuoria enään....