Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 21.3.2014 11:6

Kysymys: Autokatoksen perustaminen/rakentaminen Asoy:n tontille osakkaita varten

Hankkeen valmistelu

Olemme rakentamassa taloyhtiöömme autokatosta osakkaita varten ( 7 autopaikkaa). Haluan tietää oikean menettelyn (yleisen kokouksen päätöskö?), suhde autottomiin / asoy:n oma tonttialue, katokseen tulee myös jätevaja / kustannusten jako. Haluamme erilliset osakekirjat / autopaikka. menettelyketju päätöksineen. Lupamenettely hanskassa, luonnokset hankittu, kilpailutus hoidetaan jne.Osakekirjojen hankinnan osalta olemme aloittelijoita, joten käytännön ohjeet ummikoille!Tervehtien Seppo Saarenpää

as.oy Saarijärven Lehtorannan hallituksen jäsen. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kertomasi rakennushanke edellyttää yhtiökokouksen päätöstä ja yhtiöjärjestyksen muuttamista. Yhtiökokouksen päätöksen jälkeen hankkeelle on saatava rakennuslupa ja rahoitus. Näistä kaikista asioista on sovittava yhtiökokouksessa kuten myös mahdollisista uusista vastikkeista.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen edellyttää yhtiökokouksessa ns. määräenemmistöpäätöstä. Lisäksi on huomioitava, että yhtiökokous ei saa tehdä yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista päätöstä ilman sen osakkeenomistajan suostumusta, jonka kustannuksella epäoikeutettua etua annetaan. Jos osakkeenomistaja on hyväksynyt päätöksen yhtiökokouksessa, hänen katsotaan suostuneen siihen. Osakkeenomistaja voi suostua päätökseen myös ennen yhtiökokousta tai sen jälkeen.

Yhtiöjärjestyksen muuttamiseen on lisäksi saatava asunto-osakeyhtiölan 27 §:ssä tarkoitetun määräenemmistön lisäksi osakkeenomistajan suostumus, kun muutetaan hänen osakkeidensa tuottamaa oikeutta hallita huoneistoa ja lisätään hänen maksuvelvollisuuttaan yhtiötä kohtaan siten, että muutetaan vastike- tai muuta maksuperustetta taikka lisätään tai poistetaan maksuperuste.

Kannattaa lisäksi huomioida, että kuvaamassasi hankkeessa myös hallitus on vastuussa siitä, että hanke kertomallasi tavalla kilpailutetaan onnistuneesti ja urakoitsijan valinta tehdään objektiivisin perustein, eikä hankkeesta aiheudu ylimääräisiä kustannuksia tai vahinkoa taloyhtiölle/osakkaille. Asioista kannattaa sopia kirjallisesti ja vastuut mm. urakoitsijan osalta on syytä tarkoin dokumentoida sopimuksin.

Mikäli yhtiössänne ei hallituksen jäsenillä tai isännöitsijällä ole kokemusta tällaisista hankkeista, suosittelen, että hyödynnätte toimistojemme osaamista tässä asiassa. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Autokatoksen perustaminen/rakentaminen Asoy:n tontille osakkaita varten":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi
Jäsenen J3308592014 antama (2.4.2014 12:5) kommentti

Kiitokseni neuvoista!S.Saarenpää
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: