Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hankkeen valmistelu aihealue Seuraava
pvm: 30.9.2013 9:18

Kysymys: 50-luvun lopulla rakennetun talon alapohjan oikein tehty eristäminen

Hankkeen valmistelu

Huoneen pintaremonttia tehdessä poistimme myös lattiaa sen verran, että näkisimme rakenteet. Niitä availlessa alkoi kellarimainen, pistävä haju voimistua, joten päätin, että katsotaan alas asti, missä kunnossa muut rakenteet ovat. Onneksi avasimme ja homma jatkui myös kaapeilla erotetun huoneen toisen pään purkamisella.

Talossamme on rakenne, jossa sokkeli on valettu ensin, sen jälkeen sokkelin sisäpuolta on täytetty soralla ja päällä on n. 150 mm koksinkuonaa. Koksinkuonan ja soran osalla sokkelia vasten on lastuvillalevy. Seuraavaksi on valettu betonista 60 mm:n laatta, joka on sivelty bitumilla kaksi kertaa.Valu ulottuu sokkeliin asti, eikä pystysuunnassa ole "eristekatkoa". Bitumisively oli osittain kuoriutunut pois ja nyt avatessamme bitumin päällä oli tummaa haisevaa purua. (oli jäänyt imuroimatta tarkasti pois edellisessä remontissa, kun lattiapurut poistettiin).

Em. remontti on tehty edellisen omistajan toimesta astianpesukonevuodon yhteydessä v.-90. Silloin kuivausalan yritys suoritti kuivattamisen ja rakenteet oli auki pitkään. "Jälleenrakentaessa" oli bitumin päälle laitettu musta muovi, jonka päälle 50x100 lattiavasat ja 100 mm mineraalivillaeristys, jonka päällä oli rakennuspahvi. Seuraavaksi lattialaudat lähes umpeen ja päälimmäisenä 11 mm lastulevy, jonka päällä muovimatto.

Huoneen toista päätä avatessa paljastui, että muovimaton alla oli lastulevy, toinen muovimatto ja lisäksi v-59 jäljiltä ohut, hyvin hauras linoleumilattia ja kovalevy. Näiden moninkertaisten "pintamateriaalien" alla rakenne on kuten yllä, paitsi bitumin ja lattiavasojen välissä lastuvillalevy mineraalivillan tilalla on vielä alkuperäinen puru.

Onko siis vielä syytä ihmetellä sisäilmaongelmaa, vaikka ilman kiertoa on raitisilmaventtiilein pyritty tehostamaan. Talossa kaksi varaavaa tulisijaa, joita syksy-kevät välillä lämmitetään vuoropäivinä, lisäksi talossa on maalämpö.

NYT MUUTAMA KYSYMYS NEUVOKSI JÄLLEENRAKENTAMISEEN:
Miten tehdä lattia oikein, jotta ei olisi vaaraa kosteudesta valun päällä? Huom! vanhassa valussa on pahimmillaan 100 mm syviä painauma-alueita, joten tasoite olisi tarpeen, Jos tasoitteen voi laittaa, niin pitäisikö bitumi poistaa välistä, vai miten se reagoi ellei poisteta?Olisiko syytä leikata osittain hieman painunut lattiavalu sokkelin vierustasta auki sen verran, että kylmäsillan saisi poikki? Jos, niin mikä olisi "oiva"materiaali katkoksi?

Lattian alla on n 1,5 m2:n suuruinen vanha painesäiliökellari, jota ei ole täytetty mitenkään.
Kellarin lattia on osittain maata, osin sementtiä, samoin maata näkyy seinissä n. 200 mm. Puurakenteita siellä ei ole. Sopisiko montun täyttämiseen pintamaan kuorimisen ja sokkelin harjaamisen jälkeen kapillaarikatko-lecasora ja päälle ensin eriste, jonka jälkeen lattiassa oleva aukko suljettaisiin uudella valulla??? Monttuun on nyt tuloilmaputki ulkoa, mutta selkeää ilmankiertoa siellä ei ole ollut. Ilman tulo on täytettäessä käsittääkseni syytä tukkia kokonaan, eikö?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kannattaa kutsua asiantuntija käymään paikalla antamaan oikeat ohjeet korjaustoimenpiteille. Selostuksesi perusteella saan sellaisen käsityksen, että koko alapohjalaatta kannattaa poistaa ja kaivaa koksikuona ja alla oleva kiviaines pois. Perusmaan päälle asennetaan vähintään 30 cm kapillaarivapaa kiviaines ja 150 EPS-eristettä. Eristeen päälle valetaan 60 mm betonilaatta ja suoraan laatan päälle voi asentaa lattiapinnoitteen. Laattaan voi asentaa lattialämmityksen. Betonirakenne ei saa ottaa kiinni puurakenteeseen, joten asiantuntija selvittää oikean rakenteen. Jos kellarilla ei ole käyttöä, se kannattaa purkaa korjauksen yhteydessä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / 50-luvun lopulla rakennetun talon alapohjan oikein tehty eristäminen":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: