Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 20.2.2017 9:5

Kysymys: Yläpohjan selluvillaeriste kostea

Eristäminen

Moi, 

Kysessää 1-kerroksinen -69 rakennettu omakotitalo jossa harjakatto. Viime syksynä tehtiin yläpohjan eristeen vaidon, Vanha eriste oli mineraalivillalevyillä, tilalle laitoimme 45cm puhallettua selluvillaa. Vanhan villan alla oli muovitettupaperi jonka jätin paikoilleen ja korjasin repeämät ja reiät, sen päälle sitten selluvilla. Nyt kun kävin tarkistamassa tilannetta yläpohjassa kiinnitin huomiota kahteen asiaan1) selluvilla oli pinnasta kostea (2-3cm) muuten rutikuiva alaspäin, ei ollut märkä mutta selkeästi kosteampi kuin mitä oli syvempänä eristeessä. Onko tämä syytä huoleen? Onko yläpohjan ilmanvaihdolla kuinka iso merkitys asiassa, yläpohjan pinta-ala 190m2 ja talon päädyissä 15cm halkaisijalla olevaa ilmanvaihtoaukkoa2) selluvilla oli painautunut kasaan ja kattotuolien ristikoiden kohdalla (diagonaalituen) alapuolella oli syntynyt aukko eristeeseen ja kattotuolin pinnassa esiintyi homekasvustoa.... ristikoiden "juuressa" kattotuolien alapuolella on talon pituudelta kantava palkki jonka päälle ei ole hörynsulkua.

Miten kannattaa edetä?Onko 15cm halkaisijaltaan olevat ilmanvaihtoaukot päädyissä riittävä 190m2 talolleKiitos kommenteistanne
Jäsenen Joepoika antama (20.2.2017 23:17) kommentti

Jossain rakennuslehden tutkimuksessa vertailivat eristeiden kykyä sitoa kosteutta ja selluvilla sitoi ylivoimaisesti eniten, sitten lasivilla, vuorivilla ei juuri ollenkaan. Selluvillassa on kaiketi runsaasti palon ja homehtumisenestoaineita jos oikein muistan. Noista syistä kiertäisin ko aineen kaukaa.Toiminee kuitenkin ok kun pitää vaan kuivana. 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Todennäköisesti on villan vaihdon yhteydessä tukkeutuneet tuuletuspaikat pitkillä räystäsivuilla.  Nyt on vanhat reitit avattava tai tehtävä uusia tuuletusreittejä.  Mainitsemasi päätyventtiilit eivät riitä alkuunkaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Yläpohjan selluvillaeriste kostea":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Posliinivuokko
Sain lahjaksi posliinivuokon, istutetaanko varjoon vai aurinkoon, ja millainen maa, savinen vai multa. Kostea vai kuiva maa. Millainen  lannoitus. nimim. tietoa...