Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 28.12.2013 12:18

Kysymys: Yläpohjan Ilman/höyrynsulku XPS llä

Eristäminen

RMT Vuodelta -60, huonekorkeus 240-245. Koneellinen ilmanvahto LTO120
Vintillä ei ole tilaa kuin 20cm reuna-alueilla. Vintin eristeet purua ja paikoin villa, paikoin molempia.
Olen nyt keräillyt purut yhdelle alueelle ja villat toisaalle, jotta tiedän eristeiden määrän ja homma on selkeämpi ja puhtaampi. Siivonnut kaikenlaisia säkkejä ja muovin palasia seasta pois
Lisäeristämisen toteutan ottamalla reuna-alueilta purut pois ja laittamalla pelkkää villaa. Reuna-alueilla on liian vähän tilaa. Puruja kerään tietylle alueelle sitten enemmän.

Lattiat joudutaan purkamaan vaurioiden vuoksi. Alapuut sun muut nostetaan harkolla jne .Purutila laatan päällä on noin 40cm. Tilalle tulee 200mm XPs eriste ja uusi laatta tai mielummin kelluva levylattia maaperän vuoksi. (Insinöörin sanoin, ''Tavallista soraa+väh 100mm eristettä ja uusi laatta tai levyt'). Tässä vaiheessa lasken valmista lattiaa 10cm huonekorkeuden vuoksi. Se jäisi matalimmasta paikasta 50cm maasta ja siitä aina 1,5 metrin korkeuteen.
Talossa on koneellinen ilmastointi
.
Ajattelin eristää yläpohjan sisäpuolelta XPS eristeellä koko talon osalta. Ulkoseinissä tuon finnfoamin noin 30cm alaspäin ja jatkan siitä kivivillalla alas päin ja muovitan tai laitan pikiparin loppuseinän riippuen jääkö se puruseinäksi vai ei.. Ulkopuolelle tulee lisäksi 50mm isover Rkl facade rimat ja puuverhous.
Eristeen saa vietyä väliseinien läpi kätevästi irroittamalla ylimmän vaakalaudan. ja ongelmapaikoissa kuten sähkötaulut sun muut, jossa menee myös putkia, ihan vaahdolla. Muuten tämä olisi melko mahdotonta.

Ajattelin ihan ohutta finnfoam levyä (huonekorkeuden vuoksi.. Sitä vain ei löydy täyspontattuna. 30mm taitaa olla puolipontattuna. Yläpohja on perusrakenteelta lautaa kuten ajalle tyypillistä. Paikoin pikipaperi, paikoin pelkkä sanomalehti, päällä purut.
Paikoin finnfoam jää kevyen tasoituksen jälkeen ihan maalattuna ainakin toistaiseksi kattopinnaksi. Toiminut sokkelissa ainakin. Paikoin tulee kipsilevy tai paneeli.

Kysymykset
Finnfoam kiinnitys? (vai saneeraus finnfoam)
Finnfoamin saumojen täyttö. (talo elää). Joustava saumaliima (luonnokumi???) mietityttää eniten. Uretaanipullo ei toimi ylösalaisin.
Seinän ja katon finnfoan liitoksen elämisvara/täyttö?
Tarvitseeko vanhoja styrox pintoja (kuvioitua levyä) poistaa katosta
Entä puukuitu paneeleita? Toimivat eristeenäkin.
Pikipaperin reiitys? tulee purut niskaan ja pölyä. (sanomalehdet olen poistanut imeytyneen hajun vuoksi, puru tuoksuu tuoreelle puulle.)
Yläpohjan lautojen raot uretaanilla?

Mitä tulee mieleen?


Yritän taiteilla huonekorkeuden, eristävyyden, rakenteen järkevyyden ja hinnan välillä. Ja koska työ tehdään pari huonetta kerrallaan, on muovien vienti ja tiivistys vaikeaa. Uretaanipullo ei oikein toimi ylösalaisin.

Siinä se oli talon purkaminen ja kasaaminen lyhyesti.

Tammela, 
Kysymyksiä: 38 kpl

Kommentoi:*




Virallinen Vastaus

Yläpohjaan voi kannattajien alapinnan tasolle asentaa uretaanilevyn ja huolella vaahdottaa se kiinni vasoihin. Koska reunoilla on vähän eristetilaa, on tarkoituksenmukaista käyttää eristeenä uretaanilevyä koko vahvuudelta. Keskiosalle voit levittää uretaanin päälle ensin purun ja sen päälle mineraalivillan. Todellisuudessa puru kannattaisi poistaa kokonaan. Sisäpuolella  kattojen pintaan kannattaa asentaa 30 mm uretaanilevy ohjeen mukaisesti. Uretaanilevyn pintaan voi kiinnittää liimaamalla jonkun verhoilulevyn. Alapohjan laatan päälle ei pidä asentaa soraa. Rakenne kannattaa pitää mahdollisimman alkuperäisenä. Lattiaa voi madaltaa, kun käytät eristeenä uretaanilevyä. Esittämäsi korjaustoimenpiteet ovat niin laajoja, että työssä on syytä käyttää rakennusalan asiantuntijaa, jotta rakenteista varmasti syntyy oikeanlaisia.



Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Yläpohjan Ilman/höyrynsulku XPS llä":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

mikä tämä punainen kukka on?
Tämä on Oulussa. En löytänyt netistä hakusana "punainen kukka"-lla....