Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 4.1.2015 11:47

Kysymys: Yläkaton eristäminen ja lämmitysmuoto

Eristäminen

Hei!Kysymyksiä on kaksi. Tässä hieman tietoa talostamme:

Vanhapuoli rakennettu joskus 1800-luvun lopulla. Sisältää tuvan, työhuoneen, kylpyhuoneen, saunan n. 50m2. Hirsirakenteinen, yläpohjan eristeenä mineraalivillaa n.20 cm, lämmitysmuotona 2013 asennettu kaakeliuuni sekä sähköpatterit (jos tarpeen)

Uusipuoli rakennettu 1999. Makuuhuone x 2, eteinen ja kodinhoitohuone. N.60m2. Yläpohjan eristeenä 20 cm mineraalivillaa, lämmitysmuotona sähköpatterit.Kuinka paljon olisi hyvä lisätä villaa?

Miten saisin huokeamman lämmitysmuodon talon uudelle puolelle?
Jäsenen AarnoRainer antama (4.1.2015 15:18) kommentti

1. Lämpöeristettä voi laittaa vähintään 300 mm lisää ja mieluummin selluvillaa jos ja kun pidetään huolta ettei  yläpohjan tuuletusväli mene umpeen.Selluvillan kuutiohinta on noin 30 € ja pussista saa noin 0,4 m³.Paikallisista rautakaupoista saa vuokrattua puhaltimia ko. tarkoitukseen. Aivan eksaktia ohjetta ei voi kuitenkaan antaa kun ei ole nähnyt kohdetta.2. Pieneen asuntoon ei kannata ainakaan asentaa maalämpöpumppua, mutta ilmalämpöpumppu saattaisi tulla kysymykseen. Ilmalämpöpumppuja saa asennettuna noin 2000€ . Alan liikkeistä kannattaa kysellä tarjousta. Hyviä laitteita on ainakin kaikki japsit esim.Mitsubishi ja pumppu tulisi olla Invertterityyppiä jolloin kesällä kuumalla säällä sillä voi viilentää jos tarvetta on. Ilmaiseksi ei viilennys tietenkään tule vaan kun kone pörrää niin sähköä kuluu! Hyvällä pumpulla säästää kyllä sähkölaskussa aika paljon rahaa pitkässä juoksussa.Jäsenen J5501831918 antama (5.1.2015 7:5) kommentti

Kysyisin vielä 2 kysymystä, eli kys.1 Miten toimia tuon villan valinnan kanssa, kun talon vanhalla puolella rak. 1800, ei ole höyrynestomuovia ja osassa välikattoa on eristeenä kutterinpurua? Vain uudella puolella rak. 1999 on sellainen. Luin netistä, että puhallusvillaa käytettäessä pitäisi ko. muovi ollaKys. 2. Tuo uuden puolen lämmitys: riittäisikö n. 50m2 alalle 10kW puuhella lämmitykseen, jos ilman kierrätyksestä huolehditaan tarpeen hyvin? KiittiJäsenen AarnoRainer  antama (5.1.2015 9:7) kommentti

Älä poista vanhalta puolelta mitään eristeitä, purua, sammalta, jäkälää, sanomalehtiä eikä muitakaan sen ajan eristeitä, ne osaltaan korvaavat höyrysulun "virkaa".Laita vain päälle selluvillaa, se valmistetaan mm. sanomalehdistä. Selluvillan pintaan muodostuu  vuosien saatossa pieni kuori ja toimii siten myös hyvin tuulensuojan tehtävässä. Lisää myös uudelle puolelle samoin jos on tilaa. Netistä lukemasi artikkeli varmaankin käsitteli puhallusvillaa, jossa tarkoitetaan lähinnä kivivillasta ja lasivillasta valmistettuja tuotteita niitä käytettäessä höyrysulku on ehdottomasti oltava koska nämä tuotteet sitovat huonosti vesihöyryä. Selluvilla sopii hyvin uusiin ja vanhoihin rakennuksiin ja höyrysulusta ei ole suinkaan haittaa.Puuhella on hyvä lämmönlähde lisälämmönlähteenä, mutta sillä on työllistävä vaikutus. Toki 10 kw liesi on riittävä, tuskin tarvii olla niinkään suuri, mutta miten saada siitä varaava niin, että ei tarvi kipinämikoksi ryhtyä.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Lisäeristäminen:
Mikäli vesikattorakenteiden ja yläpohjan eristeiden välissä on riittävästi tilaa, lisäeristettä kannattaa lisätä 20-30 cm huolehdi rakennuksen räystäsalueilla yläpohjan riittävästä tuuletus mahdollisuudesta, sekä asenna tuulenohjaimet. Huolehdi myöskin kulkusillat tarpeellisille alueille.
Laajennuksen lämmitys:
Mikäli laajennuksen varustaminen puulämmitteisellä uunilla on vaikea toteuttaa, toisena ratkaisuvaihtoehtona saattaisi olla ilmalämpöpumpunhankinta, kustannuksiltaan kohtuullinen edellyttää hyvää ilmankiertomahdollisuutta eri tilojen välillä, saattaa oikein sijoitettuna lämmittää myös vanhaa puolta kierrättämällä kaakeliuunin tuottamaa lämpöä.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Yläkaton eristäminen ja lämmitysmuoto":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: