Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 2.2.2019 11:26

Kysymys: Ullakkovaraston rakentaminen ja eristäminen

Eristäminen

Rakennan omakotitalon ullakolle eristetyn varastotilan. Taloon on tehty jo rakennusvaiheessa ullakkovaraus ja alas laskettavat portaat. Tila ei tule osaksi asuintilaa, eikä sitä liitetä koneellisesti ilmastoituun tilaan. Tila on ajatus lämmittää sähköpatterilla, joka pitäisi tilan talvella noin 10 asteen lämpöisenä.- Tila ei tule olemaan osa ilmastoitua tilaa ja ajatuksena on, että tilan ala- ja ylänurkkiin tulisi säädettävät ilmanvaihtoventtiilit. Onko tämä toimiva ratkaisu?- Välikatossa on 400 mm villaeriste. Tarkoitus on eristää tuleva ullakkovarasto polystyreeni- tai polyuretaanilevyillä. Tuleeko levy viedä kokonaan villan läpi ja yhdistää talon höyrynsulkuun vai voiko levyn upottaa vain 200 mm villan sisään? Onko yhdistäminen höyrynsulkuun tarpeen, kun tila ei ole osana samaa ilmatilaa tai ilmanvaihtoa asuintilan kanssa?  Kuinka paksu polystyreeni tai polyuretaani eriste olisi syytä asentaa seiniin ja kattoon, jos tavoitelämpötila talvella on noin 10 astetta?- Liitteenä kuva kattoristikosta. Varastotilan seinän voisin rakentaa punaisen tai sinisen viivan mukaisesti. Voiko vaihtoehtoisesti ristikoihin lisätä rakenteet seinärakenteille esimerkiksi vihreän linjan kohdalle, vai onko ristikoissa olemassa elämiseen liittyviä seikkoja, jotka on huomioitava rakenteissa?- Mikä on sopiva ilmarako tulevan kattoeristeen ja aluskatteen välille?- Tilassa on useita lautoja tuulisiteinä ristikoiden välillä. Kuinka maksimoin tilan käytettävän korkeuden? Katon tuulisiteet yltävät tulevan varaston sisä- ja ulkopuolelle.  Aikaisemmassa vastaavassa projektissa suositeltiin, että tuulisiteen yläpuolelle tulisi ISOVER RKL - 31 FACADE 60 mm levy ja tuulisiteen alapuolelle 70 mm polyuretaanilevy. Onko tämä paras ratkaisu vai onko tähän olemassa muita ratkaisuja? Kuinka paljon tulevat seinärakenteet korvaavat kuvissa näkyviä tuulisiteitä?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tärkeää on, kaikissa paikoissa ullkon katon ja vesikaton väliin jää vähintään 100mm:n tuuletusväli ja väli on yhteydessä vanhaan ullakkoon. 

Seinät tekisin sisniseen linjaan, niin pääosa kattotuolien tuista jäisi koskematta paikoilleen. Seinäuretaanit kannattaa viedä niin lähelle kuin mahdollista yläpohjan höysulkua, jolloin ilmavuotomäärä jää vähäiseksi.

Molempiin päihin pitäisi laittaa ylös ja lähelle lattia 125:n lautaventtiilit. Venttiileitä säätämällä käytössä löydät oikeat säädöt.

Seiniin ja yläpohjaan pelkästään Kingspanin tarkoitukseen valmistamia uretaanilevyjä ja voi kiinnittää levyt uretaanivaahdolla kattoristikoihin.

Rakenteet eivät korvaa yhtään tukipuuta.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Ullakkovaraston rakentaminen ja eristäminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: