Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 7.10.2014 14:0

Kysymys: Täysin tuulettuvan rossipohjan lisäeristys pelkällä tuulensuojalevyllä

Eristäminen

Meillä on paaluille perustettu ympäri vuoden lämpimänä pidettävä saunamökki, jonka kylpyhuoneen lattialämmistys ja eristys ei riitä pitämään putkia sulana kovilla pakkasilla. Vanha rakenne on laatta - vesieristys - tasaoitusvalu - levy- ekovilla - tuulensuojapaperi - lauta. Ajattelimme lisäeristää kiinnittämällä paksun tuulensuojalevyn laudan alapuolelle ruuveilla. Lopullinen rakenne olisi laatta - vesieristys - tasaoitusvalu - levy- ekovilla - tuulensuojapaperi - lauta - tuulensuojalevy. Onko tämä mahdollinen rakenne? Alapohja on täysin tuulettuva avonainen paaluperustus.
Jäsenen Pete antama (7.10.2014 15:15) kommentti

Eihän tuossa mitään estettä ole. Mut hyöty saattaa jäädä kyseenalaiseksi, jos aluslaudoituksessa on rakoja, joita pitkin ilma pääsee liikkumaan ja jäähdyttämään entiseen malliin. Kannattaa siis tarkistaa tämä ja tuulensuojasuikaleella tai paperilla tai vastaavalla sulkea laudoituksen raot päistään.Jäsenen J320251111 antama (7.10.2014 20:46) kommentti

Kiitos vastauksesta! Päivän mittaan idea vielä jalostui siten että laudan alle tulisikin levy ekovillaa ja vasta sen päälle tuulensuojalevy :). Eli rakenne laatta - vesieristys - tasaoitusvalu - levy- ekovilla - tuulensuojapaperi - lauta - ekovilla 10cm - tuulensuojalevy. Mietittiin jo sellaistakin viritystä että tämän voisi purkaa suurimmaksi osaksi vuotta ja pitää vain keskitalvella paikoillaan. Onko tässä kosteusteknisesti riskiä. Kiitos jos vielä viitsit vastata!Jäsenen Pete antama (8.10.2014 10:12) kommentti

No, tuota. Jos siihen on tarkoitus laittaa 10-senttinen ekovillalevy, niin tarvitseehan tuo tuulensuojan kiinnittäminen jonkin koolauksen villakerrokseen. Riittäisiköhän laudoituksen suuntainen koolaus pitämään villat ja paperin ylhäällä, jos sitä laätisi tekemään niin että poistaa ensin vain koolinkien kohdalta laudat ja lopuksi avaa välitkin...?

Seuraava kysymys onkin, että onko nykyinen ekovilla puhallettuna (oletus) vai levynä? Levyversiossa voisi olla mahdollista jopa paperinkin poistaminen lisäeristyksen edetessä.

Mut jos tuo paperi on tosiaan tuulensuojaksi tarkoitettua eikä ilmansulkua, eli ei millään tapaa höyrytiivistä, niin minun ymmärrykseni mukaan se ei aiheuttaisi haittaa kerrosten välissäkään. Mitään kesäksi purettavaa toteutusta ei kannata miettiä, koska jos jotain ongelmia tuosta tulisi, niitä esiintyisi juuri talvella.

Avainkysymys lienee tässäkin se, että kerrokset olisivat tiiviisti toisissaan kiinni. Väliin jäävä tyhjä tila, mihin pääsee rakennuksen sivulta jäähdyttävää ilmavirtausta, olisi todennäköisin ongelman aiheuttaja. Tämän vuoksi se tuulensuojalevykin kannattaa vielä tukea harvalla laudoituksella, ettei ala roikkua.

 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyllä se on mahdollinen ja jos alapintaan laittaa esim. 50mm vahvuisen tuulensuojavillan, niin luulisin putkien pysyvän sulina, jos vain niissä on kaatoa riittävästi.
PN

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Täysin tuulettuvan rossipohjan lisäeristys pelkällä tuulensuojalevyllä":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: