Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 30.4.2013 15:48

Kysymys: Sahanpuru kivivillaan jos ei ole ilmarakoa?

Eristäminen

Elikkä olen aloittamassa eristeiden vaihtoa kun alkaa 70-luvun purut olemaan tiensä päässä, niin mitäs kun tuossa seinässä ei ole ilmarakoa lainkaan, eli käsittääkseni periaatteessa rakenne on toiminut niin että sahanpuru kerää itseensä sinne imeytyneen kosteuden ja sitten luovuttaa sitä kun pystyy, niin voiko tämän sahanpurun vaihtaa kivivillaan vai pitäisikö porata ilmaraot seinään tai laittaa toista eristettä? Sisäpuolelle on tulossa toki muovi estämään kosteuden siirtyminen seinään talvella.

Rakenne sisältä ulos nyt:
---lastulevy
---vaakalaudoitus
---paperi
---100mm sahanpurua
---paperi
---vinolaudoitus
---rappaus (ei ilmarakoa)

ja rakenne muutoksen jälkeen:
---kipsilevy <--muutos
---höyrynsulkumuovi <--muutos
---(ehkä 50-100mm kivivilla) <--muutos
---100mm kivivilla <--muutos
---paperi (ehkä pois)
---vinolaudoitus
---rappaus (ei ilmarakoa)

Olisiko syytä porata näiden läpi ihan seinän alaosaan ja yläosaan ilmaraot:
---paperi
---vinolaudoitus
---rappaus
...niin että ilma kiertäisi villan ja vinolaudoituksen välistä? Mahdollisti laittaisin tuulensuojalevyn tässä tapauksessa villan ja ilmaraon väliin.

Sanotaan että ilmaraoton rakennekin toimii, mutta toimiiko? Ja toimiiko villan kanssa kun villan kanssa ainakin sisäpuolella on oltava höyrynsulku....

Toinen kysymys koskee ulkoseinän alaosaa, uskoakseni siinä on betoniin upotettuna runko-kakkosneloset, niin miten sen kanssa pitäisi toimia kun vaihdan sahanpurun villaan? Pitäisikö alaosaan laittaa betonin päälle kattohuopaa kerros ja sen päälle ihan vaan sitten kivivillat ja pitäisikö runkopalkkien alaosa korvata jollain sään kestävällä, kevytharkolla tai jollain? Vai miten pitäisi toimia? Pitäisikö alaosasta vaikka puoli metriä tehdä vaikka EPS:stä tai SPU:sta jotta kestäisi kosteutta paremmin?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Paikalla käyvän asiantuntijan mielipide on tärkeämpi kuin vastaajan antamat neuvot, koska vastaaja ei pysty näkemään kokonaisuutta. Ensimmäiseksi pitää tarkastaa välipohjan ja vesikaton välinen ulkopuolinen rakenne, koska vinolaudoitukseen on usein muodostunut lahoa. Tämä johtuu siitä, että sisäpuolinen höyrysulku ei ole ollut riittävä ja kosteus pääsee talvella kostuttamaan purun ja ulkopuolisen lautarakenteen. Normaali sääntö on, että sisäpuolen tiiviyden pitää olla viisi kertaa parempi kuin ulkopuolen. Kun sisäpuolelle asennetaan kunnollinen höyrysulku, tiiviysvaatimus todennäköisesti toteutuu, vaikka ulkopuolella ei ole ilmarakoa. Ilmaraon aukaiseminen vinolaudoituksen ja villan väliin pitää tehdä oikeilla rakenteilla, jotta se toimii. Pelkkä rei'itys ylhäältä ja alhaalta ei ole riittävä. Lämpöeristeenä kannattaa käyttää mineraalivillaa, koska se päästää kosteuden lävitseen. Jos alajuoksu on vähintään 40 cm maanpinnan yläpuolella, rakenteelle ei tarvitse tehdä mitään, ellei siinä nyt ole lahovauriota. Lämmöneristeen pitää olla koko seinärakenteen osalta samanlainen, jotta rakenne toimii oikein rakennusfysikaalisesti.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Sahanpuru kivivillaan jos ei ole ilmarakoa?":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: