Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 27.2.2015 19:50

Kysymys: rakennuslupa ja jätevesiasetus

Eristäminen

Asumme rintamamies talossa ja aikomuksena muuttaa kylmä ullakkotila asuin käyttöön. Rakennus lupaa ei ainakaan syksyllä saanut jos uusi jätevesi asetus ei täyttynyt. Mikä on käytäntö nyt?

AsetusTA muutettu ja jatkoaikaa tullut lisää. Eli pitääkö nyt odottaa pari vuotta ja kuunnella tuleeko koko lakia vai pakotetaanko uusimaan jätevesi järjestelmä että saa rakennusluvan. 
 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jätevesi asetusta ollaan ilmeisesti tarkistamassa, jatkossa nykyiseen takarajaan on tulossa ilmeisesti kaksi vuotta lisä aikaa. Tiedossa olevien suunnitelmien mukaan tulee uudessa asetuksessa ilmeisesti säilymään edelleen määräys siitä, kun kiinteistölle haetaan rakennuslupaa, niin siinä tullaan todennäköisesti edellyttämään kiinteistön jätevesijärjestelmän saattamista asetuksen mukaiseksi.

Mielestäni sinun ei kannata jäädä odottamaan, mitä asetuksen kanssa jatkossa tapahtuu, vaan hoida jätevesi asiat asetuksen edellyttämään kuntoon. Vaihtoehtoja on monia mielestäni, jos rakennuspaikalla on tilaa, niin maaperäkäsittely ei ole yhtään huono vaihtoehto. Hyvä suunnittelija auttaa toimvan ja edullisen ratkaisun löytämiseen ja näin voit toteuttaa myös rakentamishankkeesi silloin kun sitä tarvitset. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / rakennuslupa ja jätevesiasetus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J4110241527 antama (28.2.2015 7:52) kommentti

No tiedossa olevia suunnitelmia ei varmaan kukaan tiedä ja parhaassa tapauksessa koko laki kumotaan jolloin kaikki olisi turhaa työtä ja rahojen hukkaan heittämistä. Mitenkäs jos tekee jätevesi selvityksen? Saako silloin rakennus luvan yläkertaan ja onko toimittava selvityksen mukaan ja milloin. Tässäkin on varmaan paikkakunta kohtauksia eroja mutta onko kellään kokemuksia. Joka tapauksessa en kehtaa vielä lähtee muuttamaan jätevesiä. Kaks ihmistä ja kaks sakokaivoo saa riittää,pari huonetta tarviis.Jäsenen Pete antama (28.2.2015 16:43) kommentti

Jotainhan joudut joka tapauksessa tekemään, koska tuo kahden sakokaivon systeemi ei enää kelpaisi, vaikka tuo jo 11 vuotta voimassa ollut asetus kumottaisiin, mitä ei tule tapahtumaan.

Rakennuslupaa edellyttävän muutostyön käyttöönottotarkastusta ei minkään kunnan rakennusvalvonta voi voimassaolevan lainsäädännön mukaan suorittaa ilman jv-järjestelmän korjaamista. Tulee ottaa huomioon, että nykytilanne ei täytä aiemmankaan lainsäädännön vaatimuksia.

Suosittelen jv-suunnitelman tekemistä ja laajennuksen toteuttamista teille sopivimpana ajankohtana. Jos suunnitelman voimassaoloaikana ja ennen yläkertalaajennuksen käyttöönottoa vaatimuksiin tulee merkittäviä muutoksia, tulee kuntien ottaa nämä lievennykset huomioon lopullisessa toteutuksessa, vaikka suunnitelma olisi tehty nykyisten säädösten mukaan.Jäsenen marksto antama (28.2.2015 18:34) kommentti

Niin tuota, eiköhän se rakennuslupa heltiä, kun hakee sitä kumpaankin projektiin samalla kertaa. Lopputarkastuksessahan ne sitten pitää olla valmiina, joten aikaahan toteutukseen on luvan voimassaoloaika, vai kuinka.Jäsenen J4110241527 antama (28.2.2015 18:40) kommentti

No eikös ole väläytelty että ns.kuivanmaan asunnot jotka ei sijaitse pohjavesialueella jätettäisiin asetuksen ulkopuolelle,vai olenko käsittänyt väärin? Mistä yleensä oot noin varma että jv asetusta ei kumota? Jokatapauksessa meillä kunnan jätevesilinja menee tontin rajan tuntumassa ja liittyminen sen puolesta vaivatonta mutta hintaa liittymiselle tulee noin 10 t euroo.. että silleen. Kaikenkaikkiaan ihan peestä koko laki.Jäsenen Pete antama (28.2.2015 18:57) kommentti

No tuollaista väläytystä en ole vielä kuullutkaan, kaikenlaista muuta kyllä. Se kun ei vielä tee "kuivanmaankiinteistöä", vaikkei pohjavesialueella oliskaan.
Asetusta ei kumota koska se ei vaikuttaisi mitään. Nuo määräykset ja vaatimukset sisältyvät esim. ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolakeihin, ja asetus vain täsmentää näiden täytäntöönpanoa. Asetusta voidaan muuttaa, mutta sen poistaminen johtaisi sitä edeltäneen ajan kaltaiseen mielivaltaan.
Jos sulla kulkee viemärilinja lähes rajalla, niin selvitä ensin, miten sen toiminta-nalue on määritelty. saattaapi olla että ilmenee vielä liittymisvelvoitekin. Mikä siinä maksaa sen kymppitonnin? Onko liittymismaksu kuinka iso?

Jäsenen J4110241527 antama (1.3.2015 9:44) kommentti

"Kuivan maan kiinteistöt välttämässä jätevesi pakon" kirjoittaa nykyinen ympäristö ministeri ja ehdottaa että siirtymä aikaa jatkettaisiin maalliskuulle 2018 asti.Ainakin maaseudun tulevaisuus kirjoittaa näin. Liittymis maksu n.8000e ja siihen muut päälle.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: