Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 25.8.2015 20:40

Kysymys: Kesä-asuttavan mökin oikea seinärakenne.

Eristäminen

Haluaisin tarkan oikean ohjeen seinärakenteeseen. Kyseessä lautavuorattu mökki, vm. 1977. krossipohja+100mm villaeristeinen lattia, samoin katossa 100mm villat, peltikatto, takkalämmitys, talvella kylmä.

Vanhan seinärakenteen ja eristeiden purkamisen jälkeen, esillä on pelkkä runko ja sisäpinta. Joka on huokolevyä ja osassa sisäseiniä on puupaneeli.

Uuden seinän rakennetoimenpideajatus on :

Sisältäpäin rakenne: Huokolevy tai paneeli - (KUULUUKO TÄHÄN VÄLIIN TERVA-TAI BITUMI-ILMANSULKUPAPERI..?) - lasivilla? 100mm pystyrungon väleihin - Hunton tuulensuojalevy - 25mm pystylautakoolaus ilmarakoa varten - ulkoseinän pontattu vaakalaudoitus.

Eli kysymys tarkalleen on : Tarvitaanko yleensäkään mitään ilmansulkupapereita mihinkään väliin??.. jos niin mihin?

Onko villalla merkitystä, kun rakenne pitää olla hengittävä? ekovilla/lasivilla/vuorivilla/..jne??

Tuuletusikkunat + venttiilit ilmanvaihtona + takan hormi.

Kiitos.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kylmä mökki

Jos katossa ei ole aluskatetta ja tuulensuojapaperia, eikä alapohjassa, niin mitä merkitystä on mitä seiniin laittaa, ellei tee koko remonttia.
Nythän sanot, että sisäpuolella on huokolevy tai paneeli, millä sinne väliin pikipaperin saa niitä purkamatta.
Mitä virkaa on millään huntsmanneilla talvella kylmillään pidettävällä mökillä, ei kai suomen kesät vielä niin kylmiä ole.
Mutta ....
Antaisin sisälevyjen ja paneelin olla, väliin hengittävä 100 mm ekovilla, tuulensuojapaperi ( tai voit laittaa Huntsmannisi, mutta melkein hukkaa, ellei laita talvilämpimäksi), pystykoolausripa ja vaakapaneeli ( ala ja yläreunaan pienisilmäinen jyrsijäverkko estämään suora pääsy seinänväliin).
Ilmanvaihto riittää, kesällähän voi vapaasti tuulettaa muutenkin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Kesä-asuttavan mökin oikea seinärakenne.":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J310933126 antama (26.8.2015 9:8) kommentti

Mökissä on eristeet ja paperit ylä ja alapohjassa, sekä aluskate. En vaan eritellyt niitä, mainitsin vain villat. Kysymykseni onkin edelleen mikä on paperin paikka tällaisessa mökissä?? Saan sen kyllä pystykoolausten väliinkin kun käytän rimoja nurkissa jolloin tulee tiivis.Laitanko paperin päin seinää ennen villoja, vai villan päälle ennen Huntsmannia.. vai tarvitaanko paperia ollenkaan.. Mitä paperi tekee..miten se toimii??Jäsenen marksto antama (26.8.2015 11:0) kommentti

Aikanaan purueristeitä käytettäessä eristetila vuorattiin pahveilla tai papereilla, jotta puru saatiin laskeutumaan paremmin ko. välissä holvaantumatta karkeisiin lautapintoihin. Toinen merkitys oli pitää purut ja pölyt seinän sisällä. Tietenkin se samalla esti suoran ilmankulun seinän läpi estämättä kuitenkaan ilman sisältämän vesihöyrypitoisuuden tasoittumista ulkoilman kosteuteen.

Kosteuden kulkeutumisia tosin tuskin kukaan tuohon aikaan ajatteli, vaan asia on käynyt merkitykselliseksi minerralivillojen yhteydessä, joiden sekaan kosteutta ei pidä päästää, vaan sen kulku estetään käyttämä höyrynsulkumuoveja.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Humala-köynnöksen riesana humalayökkönen
takapihallani kasvaa humala, johon joka kesä tulee humalayökkönen. miten tuholaisen voi hävittää kokonaan?...
Puun tunnistus - ja kirvojen torjunta
Pihallemme on kasvanut puu jonka tunnistus on meidän tiedoilla hakusessa, tunnistaisiko joku puun oheisen skannatun lehden avulla.Kirvat popsivat puun alkua joka kes...
Kasvituholaiset
Hei, ostin kesä kuussa Alppipajun rungollisen sellaisen ja olen huomannut, että osaan lehtien alapinnelle on ilmestynyt keltaisia ryhelmälaikkuja. Mitä...
Miksi juhannusruusu ei kuki?
Juhannusruusu, helppohoitoinen, ei kasvupaikan suhteen kovinkaan vaativa, mutta:Mikä on vikana, kun nuput vuosi toisensa jälkeen "kuihtuvat"?  Nu...