Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 1.6.2011 11:3

Kysymys: Höyrynsulku

Eristäminen

Hei!
Tuttavani on rakentamassa vanhaan hirsimökkiin saunaa, pesuhuonetta ja oleskelutilaa.
US-rakenteena on siis hirsi ja yläpohjassa on paneeli, jonka päällä vanha purueriste. Kysymykseni koskisi nyt tuota saunan osuutta. Hän haluaisi säilyttää saunan sisäpuolisena pintana hirren niin paljon kuin mahdollista. Mietin nyt että miten alumiinipaperi tulisi laittaa että ulkoseinän pintana pysyisi hirsi?

Ideana oli että eristäisi väliseinät villalla ja alumiinipaperilla, kattoon laittaisi pienen koolauksen ja vetäisi alumiinipaperi hirteen kiinni. Esimerkiksi ajamalla hirteen pienen uran jonne alumiinipaperin tiivistäisi vanerilla. Alapohjan hän myöskin haluaisi säilyttää puurakenteisena. Alapohjassa on kivijalka ja h n. 400mm tuulettuva tila.

Käskin jo kaivaa perusmaata pois, laittaa suodatin kankaan ja tilata ~300mm sepeliä kankaan päälle.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kysymys on varsin monitahoinen, kun koko saunan rakenteet pitää käydä läpi. Vastaaja ei tunne kokonaisuutta, joten neuvoissa voi tulla virheitä. Ensin lattia; tarkoitus on tehdä rossilattia. Siihen tehdään kannattajat ja eristeet normaalin rossilattian tapaan. Kaadot tehdään puukiiloilla, ja päälle vahva filmivaneri. Sen päälle tehdään vesieristys, joka nostetaan puoleen väliin ensimmäistä täyttä hirttä. Vesieristeen voi tehdä myös muovimatolla. Levysaumojen päälle pitää laittaa lasikuituvahvikkeet. Vesieristeen yläpuolelle paljaassa hirressä laitetaan lista, joka suojaa vesieristeen yläreunaa. Hirsiseinään tehdään lakkaus venelakalla, joka toimii hyvänä vesieristeenä. Väliseinärakenteessa alumiinipaperin päälle pitää jättää tuuletusrako ennen paneelia; samoin katossa. Katon alumiinipaperin kiinnittäminen ulkoseinän hirteen voidaan tehdä esittämälläsi tavalla. Uran tekeminen on hankalaa. Siksi paperin voi kiinnittää hirteen myös elastisella massalla, ja päälle tulevalla alumiiniteipillä. Tämä tosiaan on vain ohje, koska en tunne kokonaisuutta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Höyrynsulku":
Jäsenen J2866981730 antama (3.6.2011 22:12) kommentti

Tarkoituksena olisi myös yrittää tehdä vanhan liiton malliin, joten vielä kysymys että miten nämä saunat ennen rakennettiin? Eli mikä oli US VS VP rakenteet?

Jäsenen J2866981730 antama (3.6.2011 22:12) kommentti

tai yläpohja siis

Jäsenen nakertajax antama (6.6.2011 16:15) kommentti

Mielenkiintoinen kysymys?

Aivan varmaa on että Suomessa oli saunoja jo 1000 vuotta ennen muovin tms. höyrysulkujen keksimistä. Kotitilallakin on pihapiirissä, tosin nyt käyttämättömänä, varmasti yli satavuotias sauna. Voin joskus käydessäni/joutessani penkoa mitä siellä välikatossa on. Vaihtoehdot ovat joko sahanpuru tai "jauhettu" turve ja tornin ympärillä "hiekkalaatikko". Tähän hätään en kyllä vastausta saa.

Jaa miksikö sauna on käyttämättä? H-tin iso koivu kaatui katolle ja tuli napakymppi torniin, joka meni matalaksi. Koska muitakin saunoja tilalla on, ei kukaan ole saanut aikaiseksi korjata.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: