Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 30.5.2020 0:30

Kysymys: Bitumivuorauspaperi yläpohjassa puukuitulevyjen alla

Eristäminen

Hei,päätimme uusia 60-luvulla rakennetun kesämökin yläpohjan eristyksen. Mökkiä käytämme noin huhti-marraskuu välillä. Lämmitys käyttökaudella tarvittaessa ja ilmojen mukaan, muuten kylmänä. Vanha huopakatto aikanaan päässyt vuotamaan ja hiiret tehneet tuhojaan ja halusimme muutenkin paremman lämmöneristyksen. Vanha huopakatto avattu räystäiltä/harjalta ja päälle asennettu rimoitus+aluskate+peltikatto. Tähän liittyy myös suunnitelma hommata ilmalämpöpumppu ja pitää mökissä peruslämpö ympäri vuoden estämässä tunkkaisen hajun syntymistä ja mahdollisesti pidentämässä rakenteellista käyttöikää. Poistimme vanhat villat kokonaan vaakasuuntaisten tukipuiden (koolausten) välistä ja tilalle olemme asentaneet 2x50mm Hunton nativo-levyjä. Nyt projektin ollessa lähes valmis olemme tajunneet mahdollisesti hyvinkin karmean seikan. Luotimme amatööreinä sokeasti erään paikallisen rautakaupan myyjän suosituksiin, että kyseisessä kohteessa ja kyseisen eristeen kohdalla (jota hän myös suositteli) ehdottomasti paras valinta eristeen alle (sisäkaton paneloinnin päälle) on bitumivuorauspaperi (Paavo). Kysyin siinä kohtaa, että eikös se ole tarkoitettu eristeen kylmälle puolelle ja pääasiassa seiniin, mutta hän onnistui vakuuttamaan minut kirvesmiestaustallaan asiasta, että näin on hyvä ja mm. hän on itse käyttänyt samaa paperia elovillan kanssa omassa talossaan. Kuinka paha/virheellinen tuote bitumipaperi nyt on tässä tapauksessa? Onko tässä nyt tilanne, että vesihöyryä hyvin läpäisevänä sisäpuolen kosteus pääsee eristeisiin pitäen ne kosteina ja tämän lisäksi eristeiden lämmöneristys kärsii, kun seuraavana vastassa vain tuuletustila ja kylmä vesikatto? Olisiko näin ollen jotain ideaa/hyötyä jos asentaisi bitumipaperi vielä myös eristeiden päälle missä sen alunperinkin olisi kuulunut olla...ja varmaankin ilmansulkupaperia eristeen alla eikä bitumit, kuten nyt on tilanne? Vai yrittiköhän myyjä saada meidän kohteeseen jotenkin erityisen hengittävän ratkaisun vai mitähän mahtoi ajaa takaa...yläpohja muutenkin niin ahdas, että koko homma piti tehdä ryömimällä/konttaamalla, joten hatuttaa vielä entistä enemmän, jos kaikki vaiva meni edes hiukan harakoille. Kiitos vastauksestanne jo etukäteen!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hunton Nativo  on puukuituinen lämmöneriste, joka hygroskooppisena materiaalina imee itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä pois eli toimii ja hengittelee kahteen suuntaan ilman kosteushaittoja, sopien tarkoitukseenne, koska pidätte mökkiänne vuoroin lämmitettynä ja kylmänä. Bitumivuorauspaperi ei kosteusvirtojen kulkuja haittaa, sillä sen vesihöyrynvastus on 3,1 ja 10 mm paksun puun 5 sekä 0,2 mm paksun höyrynsulkuna käytetyn muovikalvon 500 eli  161 kertaa parempi kuin bitumivuorauspaperin vesihöyrynvastus. Tehkää mökkinne lämmöneristeen yläpuoliseen tilaan riittävä ilmanvaihto esim. molempiin päätykolmioihin aukot tuuletusventtiileille kooltaan 200x200 mm, hyönteisverkolliset säleventtiilit, jolloin ilmanvaihto tuulettaa ylimääräisen kosteuden pois, kuten yleensä muissakin rakennuksissa. Eristeiden päälle ei tarvitse asentaa bitumivuorauspaperia tai muutakaan ilmansulkua. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Bitumivuorauspaperi yläpohjassa puukuitulevyjen alla":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: