Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 25.3.2014 14:21

Kysymys: Aluskate ja tuuletusväli!

Eristäminen

Tervehdys! Olen ottamassa käytöön ullakkoa lämpimäksi tilaksi. Siellä on alkuperäinen pärekatto aluskatteena ja jälkeenpäin laitettu tiilikatto. Minkälainen väli pitää jättää aluskatteen ja eristyksen väliin ja voiko eristeen laittaa suoraan seuraavaksi kerrokseksi vai mitä materiaalia pitää olla varsinaisen eristeen ja aluskatteen välissä? Paljonko eristettä on hyvä olla ja voiko se olla esim. polyuretaania? Jos voi niin paljonko sitä pitää olla ja paljonko muilla eristeillä pitää olla paksuutta? Kiitos vastauksesta jo etukäteen. Terv. Lauri
Jäsenen marksto antama (25.3.2014 19:3) kommentti

Eristeen ja aluskatteen välissä on oltava vähintään 5cm tuuletusväli, nykysuositus on 10cm. Polyuretaania voi käyttää ja kätevintä onkin alhaalta päin eristäessä. 20cm uretaanilevyjä on jo aika hyvä varsinkin jos alin kerros peittää kattovasat. Levyt limitetään ja saumat sekä seiniin liittymät vaahdotetaan uretaanivaahdolla. 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Rakennuslupa

Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että tontilla on rakennusoikeutta.  Ullakkotilan käyttöönotto on rakennusluvan varainen toimenpide, joten on varmistettava, että toimenpiteelle saadaan rakennuslupa.  Kaikki tila, minkä korkeus ylittää 1600 mm lasketaan rakennuksen kokonaisalaan. Jos rakennusoikeutta ei ole, voi olla, että ainoa tapa saada lisää rakennusoikeutta on vain tehdä asemakaavamuutos.  Se voi olla raskasta.

Pärekatto aluskatteena

Pärekatto aluskatteena on hankala, koska sen alapintaan tiivistyvä kosteus saattaa aiheuttaa päreiden lahoamista ja sen seurauksena syntyy kattovuotoja.  Päreitä on kuivattava altapäin, mukä onnistuu helposti avoullakolla mutta on hankalaa muutaman sentin tuuletusraolla.

Tuuletusrako

Jotta tuuletus toimii, tuuletusraon oltava vähintään 50 mm. Pienemmässä välissä ilman virtaus hidastuu enemmän kuin kuin pintala pinenenee, koska reunojen virtausvastuksen suhteellinen osuus kasvaa.  Hyvä tavoitteellinen tuuletussrako on minimissään 75 mm.

Lämmöneriste

SPU:n "Vintti-Iita" helpoin ja paras ratkaisu lämmöneristeeksi. SPU:n tyyppiratkaisut ovat suunnitellut juuri tällaista tilannetta varten.  Levyn vahvuus 160 mm antaa jo hyvän lämmöneristyksen eikä vie tarpeettoomasti korkeutta ullakolta.  On vain varmistettava tuuletus toimii niin harjalla ja räystäällä sekä rako on vapaa näiden välilä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Aluskate ja tuuletusväli!":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: