Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Energianeuvonta aihealue Seuraava
pvm: 15.11.2011 11:46

Kysymys: WC:n seinärakenteissa mustaa homekasvustoa

Energianeuvonta

WC-remontin yhteydessä paljastui seinärakenteissa olevaa mustaa kasvustoa. Remonttimiehet totesivat seinässä menevän vesiputken eristämättömyyden olleen syy, eristivät sen ja vaihtoivat kasvustoisen levynosan uuteen. Oliko ratkaisu hyvä, vai olisiko pitänyt asiaa tutkia tarkemmin ja seinää purkaa enemmän?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mustan kasvuston rakenne pitäisi tietää. Joissain tapauksissa jo pelkästään hämähäkin seittiin voi kerääntyä mustaa likaa. Vesiputki on voinut pitää yllä vähäistä mikrobikasvustoa, kun pintaan on kondensoitunut kosteutta. Kaikki näkyvä kasvusto pitää vaihtaa. Kasvuston laadun mukaan laajempi rakenteiden vaihto voi olla tarpeen. Vesiputken päälle olisi pitänyt asentaa eristeen lisäksi höyrysulku. En voi antamillasi lähtötiedoilla arvioida korjauksen riittävyyttä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Energianeuvonta / WC:n seinärakenteissa mustaa homekasvustoa":
Jäsenen Mestari antama (15.11.2011 13:5) kommentti

Taisi olla riittävä korjaus. Näkyykö sitä mustaa kasvustuo enää missään?

Jäsenen Hiirenvirna antama (15.11.2011 13:41) kommentti

Levystä uusittiin se kasvustoinen osa - ja tapettia vedettiin päälle. Eli enää ei näy... pelkäsin vain että vastaavaa löytyisi vielä laajemmalta alueeltakin.

Jäsenen nakertajax antama (15.11.2011 14:28) kommentti

Olettaen että putki eristettiin koko matkalta, jonka se seinän sisässä kulkee, niin eiköhän tuo ollut riittävä korjaus.Oman mielenrauhan kannalta on vähän riskaabelia "laittaa kansi kiinni" ja kysyä vasta sitten.

Jäsenen Hiirenvirna antama (15.11.2011 14:34) kommentti

Eristettiin koko siltä matkalta, mikä näkyvissä betoniperustuksen ja läpiviennin välillä. Tässä vaiheessa vielä luotin työn tehneisiin remonttimiehiin - myöhemmässä vaiheessa paljastui muita, ammattitaidottomuudesta kertovia puutteita ja yllä oleva asia on jäänyt tästä syystä vaivaamaan.Kiitos vastauksista; nyt voin olla huolettomammin mielen asiasta.

Jäsenen nakertajax antama (15.11.2011 15:13) kommentti

"paljastui muita, ammattitaidottomuudesta kertovia puutteita"Normaali tapaus...

Jäsenen majatalo antama (15.11.2011 23:15) kommentti

Oliko eriste villa ,vai solumuovi. Oliko kylmävesi, vai kuumavesi putki.

Jäsenen Hiirenvirna antama (17.11.2011 14:37) kommentti

Eristeestä ja höyrysulusta minulla ei ole tietoa. Näin vain saastuneen seinän - ja seuraavaksi kun näin, niin seinälevy oli jo uusittu. Sanoivat eristämättömän vesiputken aiheuttaneen kondensoituessaan tuon seinän kosteuden - ja eristäneensä sen ennen pinnan uusimista. Ymmärtääkseni kyseessä oli pesukoneeseen menevä kylmävesiputki (eikö siellä sitten kuuman nostoa ollut myös?).

Jäsenen Hiirenvirna antama (17.11.2011 14:41) kommentti

"..muita ammattitaidottomuudesta kertyviä puutteita...". Eikös remonttimiehen pitäisi esimerkiksi tietää, että pohja hiotaan sileäksi ennen tapetointia, tapetin saumat asetetaan puskuun (ei päällekkäin tai raolleen) ja miten silikooni levitetään laattasaumaan? Piti opettaa "ammattilaisia" vaikka oma osaaminen pohjautuu lähinnä luettuun tietoon... Olisiko siis kumma että näin jälkikäteen epäilee tehdyn työn laatua...

Jäsenen Halpakorjaus antama (17.11.2011 15:11) kommentti

"Eikös remonttimiehen pitäisi esimerkiksi tietää, että pohja hiotaan sileäksi ennen tapetointia, tapetin saumat asetetaan puskuun (ei päällekkäin tai raolleen) ja miten silikooni levitetään laattasaumaan? "Tuossa on ehkä tavoiteltu taiteellista käsityön leimaa ja haluttu välttää liian steriiliä ja mitäänsanomatonta vaikutelmaa.

Jäsenen nakertajax antama (17.11.2011 15:21) kommentti

Pitäisi, pitäisi... pontikkapannukin pitäisi olla...

No, vakavammin: Ikävä kyllä on niin, että rakennushommissa ei voi eikä pidä olettaa tai odottaa minkäänlaista osaamista, jollei tunne tekijää. Vähintään on saatava lausunto joltakulta, jonka sanaan luotat kuin omaasi. Vasta silloin voit odottaa tai ainakin toivoa...


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Keltamulta kasvualustana
Piha on täytnnää keltamultaa. Käykö se kasveille`? Vai joudunko kuskaamaan pois ja tuomaan mustaa tavaraa tilalle? Multa on vanhaa jär...
Riittääkö 1 pensasmustikka
Talon piha- ja salaojaremontti vei toisen satoisista mustikkapensaistani. Tuottaako jäljellejäänyt enää mustikoita kun ei ole...
lumipallopensas
Kesällä, kyseisen pensaan parhaaseen kukinta-aikaan , on kukkapallojen sisus täynnä mustaa ötökkää...