Vihannespaprika

Capsicum annuum Grossum-ryhmä

ruotsinkielinen: sötpaprika

auringossa     puoli-pilvinen
Korkeus:
60 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Iso, maku mieto ja makea. Punainen, ketainen ja vihreä lajike. Muoto kulmikas, tylppäkärkinen ja kellomainen. Sisältä paprika on ontto ja lokeroinen. Sen seinämä on paksu. Kiiltävän tummanvihreät lehdet ovat ehytlaitaisia, yksinkertaisia ja symmetrisiä. Soikeahko lehtilapa on suippokärkinen. Lehtiruoti on ohut ja kapenee versoa kohti. Juuristo on pieni. Valkoinen kukka on pieni, 10-15 mm. Hidaskasvinen.

Satoa pääsee korjaamaan elokuun alusta. Jos hedelmät poimitaan hieman vihreinä, saadaan suuremman sadon. Kun korjataan satoa, apuna olisi hyvä käyttää esim. saksia.

Tuholaiset: Punainen kehrääjäpunkki. Punkki imee kasvin solunestätettä. Se viihtyy kuivassa ja lämpimässä paikassa. Punkkia voidaan ennaltaehkäistä pitämällä kasvihuoneen ilman kosteana esimerkiksi suihkuttamalla vettä., Kasvitaudit: Lehtihome ilmenee keltaisina laikkuina lehtien pinnalla. Ennaltaehkäisy: Pidä kasvusto mahdollisimman kuivana ja tee kastelut aamupäivällä.Harmaahome viihtyy kosteissa tiloissa. Ennaltaehkäisy: Harmaahometta ehkäistään sijoittamalla taimet harvaan ja tuulettamalla huolellisesti.Useimpia tauteja ehkäistään käyttämällä kasvualustana hyvää, ravintorikasta maata ja pitämällä kasvihuoneen puhtaana.

Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
toukokuu - elokuu

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
Lämmin.

Hoito

Kasvualustaan lisätään turvetta ja kompostimultaa. Lannoitus tarpeen. Taimet on hyvä tukea kepeillä. Kasveja olisi hyvä suihkutella päivittäin, jotta ilma pysyisi tasaisen kosteana.

Lisääminen

Siemenet kylvetään maaliskuun alussa taimiruukkuihin (5 cm), yksi siemen kuhunkin ruukkuun. Siirretään kasvamaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kun taimet ovat kasvaneet ja voimistuneet, ne siirretään 10 cm mittaisiin ruukkuihin ja siirretään toukokuun lopulla karaistumaan kasvihuoneeseen tai lavalle. Touko-kesäkuussa taimet istutetaan muovisuojukseen tai kasvihuoneeseen. Taimet sijoitetaan yhteen riviin 45 sentin välein. Juurtumisen jälkeen annetaan laimeaa ravintoliuosta kerran viikossa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Forward', 'Goal', 'Ottavo', 'Score', 'Troppo', 'Verano', 'Striker'