Tomaatti

Solanum lycopersicum

ruotsinkielinen: tomat

auringossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Koko kasvia ja hedelmää nimitetään kumpaakin tomaatiksi. Hedelmän koko ja paino vaihtelee kasvuolosuhteiden sekä lajikkeen mukaan. Väri on yleensä punainen, keltainen tai oranssi ja muoto pallomainen, pitkänomainen tai uurteinen. Sekä voimakkaan että miedon makuisia. Kypsyysaste vaikuttaa makuun. Kestää kuivuutta. Sisältää C-vitamiinia, foolihappoa ja kivennäisaineita. Lempinimiä paratiisiomena ja lemmenomena.

Kun tomaatit alkavat kypsyä, poistetaan varjostavia lehtiä. Hedelmiä poimitaan sitä mukaa kun niitä kypsyy. Loput raakileet poimitaan syksyllä sisälle kypsymään.

Käytetään korostamaan muiden ruoka-aineiden makua. Vihreistä tomaateista valmistetaan usein erilaisia etikkasäilykkeitä.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Pensastomaatti soveltuu hyvin avomaaviljelyyn. Sitä ei tarvitse leikata eikä tukea.

Yökköstoukat voivat vahingoittaa tomaatintaimia niin kasvihuoneessa kuin avomaallakin. Ansarijauhiainen (valkoinen, 2 mm pitkä perhonen) voi tahrata lehdet ja hedelmät eritteellään. Voidaan torjua ruiskuttamalla. Perunarutto voi myös tarttua tomaattiin. Tomaatteihin ilmestyy tuolloin ruskeita, kovia laikkuja.

Vihreät osat ovat myrkyllisiä, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Istutusmullan tulisi olla lämmintä ja voimakasta. Ei typpipitoista. Amppelitomaatti vaatii sellaisen kasvupaikan, että versot pääsevät kasvamaan alaspäin.

Hoito

Runsas lannoitus ja kastelu on tarpeellista. Maata tulisi myös harata. Tomaatti on kasvihuonekasvi, mutta se voi kyllä tuottaa satoa ulkonakin. Täytyy vain valita sellaiset lajikkeet, joita voi ulkona viljellä. Tomaatista löytyy sekä puna- että keltahedelmäisiä lajikkeita. Tomaateista poistetaan pari kertaa viikossa varkaat eli lehtihangoista kasvavat sivuversot. Pensastomaattia ei tarvitse latvoa eikä siitä tarvitse poistaa varkaita.

Lisääminen

Taimia voidaan kasvattaa itse tai ostaa taimet valmiina. Taimien tulee olla vahvoja ja tanakoita. Kun taimia kasvatetaan itse, ne siirretään heti ulos kun hallanvaara on ohi.

Lähilajit ja lajikkeet

'Aromata', 'Axxion', 'Clothilde', 'Domestica', 'Espero', 'Ferrari', 'Jamaica', 'Jerome', 'Locarno', 'Milora', 'Tanskan Vienti', 'Tigerella'