Tarharaparperi

Rheum x hybridum

ruotsinkielinen: rabarber

auringossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Entisiä, ei voimassa olevia tieteellisiä nimiä: Rheum rhabarbarum /Rheum x cultorum.
Kestävä ja helppohoitoinen kasvi. Hyvät lehtiruodit ovat kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä, väri vaihtelee punaisesta vihreään. Voidaan kasvattaa koko Suomessa. Sisältää paljon oksaalihappoa, joka vie kalkkia kehosta.

Ensimmäiset raparperit ovat herkullisimpia. Keskikesällä pidetään sadonkorjuussa taukoa, mutta kukkavarret poistetaan, mikäli syksyllä halutaan uusi sato.

Käytetään leivontaan, kiisseleihin ja keittoihin. Raparperiruokia on suositeltavaa nauttia maitotuotteiden kanssa; kalsium sitoo raparperin sisältämän oksalihapon.

Kotoisin Kiinasta ja Tiibetistä. Käytetty siellä lääkekasvina (3000 eKr).

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Ei suositella annettavaksi ihan pienille lapsille. Liiallinen raparperin käyttö kuluttaa kehon kalkkivaroja ja voi aiheuttaa munuaiskiviä.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Viihtyy parhaiten runsasravinteisessa, ojitetussa ja muokatussa maassa.

Hoito

Rikkaruohot nypitään pois ja raparperia ympäröivä alue pidetään siistinä. Kukkavarret poistetaan, koska ne vähentävät satoa. Syksyllä maahan lisätään karjanlantaa, joka sekoitetaan pinnalla olevaan multaan. Kasvi tekee hyvää satoa yleensä noin viisi vuotta.

Lisääminen

Lisätään jakamalla ja istuttamisen olisi hyvä tapahtua varhain keväällä tai sitten elokuussa. Istuta taimet niin syvälle, että silmut jäävät mullan peittoon.

Lähilajit ja lajikkeet

'Elmblitz', 'Elmsfeuer', 'Mangold Rainbow', 'Victoria'