Retiisi

Raphanus sativus Radicula-ryhmä

ruotsinkielinen: rädisa

Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Mukulan koko, muoto ja väri vaihtelee lajikekohtaisesti. Muoto voi ollapyöreä tai pitkänomainen, väri punainen, punavalkea, valkea tai musta. Maku kirpeä. Retiisi on nopeakasvuinen. Keväällä se kasvaa jopa 3-4 viikossa syötäväksi.

Parhaimmillaan retiisit ovat keväällä ja syksyllä. Sato korjataan heti retiisien valmistuttua. Jos retiisit ovat liian kauan aikaa maassa, niistä tulee silloin puisia.

Juurta käytetään padoissa, keitoissa, voileivän päällä ja salaateissa. Voi syödä sellaisenaankin. Myös kasvin lehtiä voidaan syödä salaattina.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kasvuympäristö:
Maan tulisi olla ravinteikas ja kuohkea.

Hoito

Rikkaruohot nypitään pois. Kastellaan usein, koska kuivuessaan retiisistä tulee huonon makuinen. Syksyllä lannoitetaan karjanlannalla tai keväällä ennen kylvöä annetaan kourallinen seoslannoitetta nelimetriä kohden.

Lisääminen

Kylvö keväällä. Siemen haravoidaan multaan ja kylvös tiivistetään. Rivikylvössä siemenet kylvetään 1 cm:n välein ja 1 cm:n syvyisiin vakoihin. Uusintakylvöjä tehdään koko kesän ajan.

Lähilajit ja lajikkeet

'Chelle Berry', 'French Breakfast', Giant of Sicily', 'Korto', 'Long White Icicle', 'Parat', 'Poker', 'Rebel', 'Saxa', 'Prinz Rotin', Scarlet Globe'