Purjo

Allium porrum

ruotsinkielinen: purjolök

Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Käyttökelpoinen ja viljelyvarma vihannes. Pehmeä koostumus, maku makeahko. Hyvällä purjolla on kiinteät ja kirkkaan vihreät lehdet. Mikäli purjo on pehmentynyt, kellertävä tai rusehtävä, on sen parhaat ominaisuudet kadonneet. Sisältää rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita, runsaskuituinen ja vähäkalorinen. Aikainen lajike soveltuu syyskäyttöön ja myöhäinen talvisäilytykseen.

Purjon satoa voidaan kerätä tarpeen mukaan. Purjo saa olla myöhään kasvupaikallaan, sillä se kestää jonkin verran pakkasta.

Käytetään keittoihin, patoihin, piiraisiin. Purjo pakastetaan ryöppäämättä.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kasvuympäristö:
Syvään muokattu, multava ja ravinteikas maa.

Hoito

Rikkaruohot kitketään, harataan ja kastellaan. Multaaminen pidentää purjon valkoista osaa. Syksyllä maahan voi lisätä karjanlantaa tai keväällä ennen istutusta pari kourallista seoslannoitetta neliömetrille.

Lisääminen

Maalis-huhtikuussa kylvöaika. Taimet voi kasvattaa itse ruukuissa sisällä tai lavassa. Taimet istutetaan avomaalle toukokuussa, 10-15 cm:n välein ja 45 cm rivivälein.

Lähilajit ja lajikkeet

'Axima', 'Columbus', 'Elefant', 'Ginka', 'Hannibal', 'Helios', 'King Richard', 'Kööpenhaminan Tori', 'Pinola', Titan', 'Valor'