Punajuurikas

Beta vulgaris var. conditiva

ruotsinkielinen: rödbeta

Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Ravintoa sisältävä, syötävä mukula. Lajikkesta riippuen muoto on pyöreä, munanmuotoinen, litteänpyöreä tai pitkulainen. Myös keltamaltoista, makeaa lajiketta on saatavilla. Hyvän punajuuren pinta on sileä, tummanpunainen ja tasainen. Punainen väriaine valuu keitinveteen, mikäli kuoren, kannan ja juuren poistaa. Suomessa viljellään myös valko-, kelta- ja raitajuurikkaita. Kutsutaan nimellä punajuuri.


Punajuuria korjataan pitkin kesää.

Punajuuria säilytetään samoin kuin porkkanoita. Nuoria lehtiä voidaan käyttää pinaatin tavoin. Punajuuria säilötään etikkaliemeen. Käytetään salaattiin, raasteeksi, pihveihin, muhennoksiin, laatikoihin ja keittoihin.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Punajuuri ei siedä hallaa.

Ei sovellu aivan pienten lasten ravinnoksi nitraattipitoisuuden vuoksi.

Kasvuympäristö:
Ei kasva savessa. Mullan täytyy olla ravinteikasta.

Hoito

Rikkaruohot nypitään. Harataan ahkerasti ja varovasti. Kun naatit ovat täyttäneet rivivälit ei haraamista enää tarvita. Syksyllä lannoitetaan karjanlannalla tai kevätmuokkauksen yhteydessä annetaan seoslannoitetta.

Lisääminen

Ei saa kylvää liian aikaisin. Liian aikainen kylvö aiheuttaa kukkavarsia ja taimet ryhtyvät tekemään siemeniä. Vedetään 3-4 cm syvyisiä vakoja 40-50 cm välein. Vaot kastellaan ja siemeniä kylvetään 4 siementä desimetrille.

Lähilajit ja lajikkeet

'Akela', ''Boro', 'Cylindra', 'Detroit', 'Egyptiläinen', 'Forono', 'Modella', 'Monopoly', 'Pablo', 'Pronto', 'Rocket', 'Rubia'