Pensaspapu

Phaseolus vulgaris var. nanus

ruotsinkielinen: buskböna

auringossa     puoli-pilvinen
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kasvutapa pensasmainen. Suuren valkuaisainpitoisuuden vuoksi sisältävät paljon rautaa ja B-vitamiinia. Pensaspapuja ovat taitepapu, vahapapu, leikkopapu ja keittopapu. Vihreä taitepapu on pyöreäpalkoinen, leikkopapu litteäpalkoinen. Keltaisen vahapavun palko on litteä tai pyöreä.

Satoa korjataan sitä mukaa kun 12-15 cm pitkiä palkoja ilmaantuu.

Papuja on keitettävä vähintään 10 minuuttia kokonaisina tai paloiteltuna ennen käyttöä. Paloissa olevat säikeet on poistettava ennen käyttöä. Pavut paloitellaan ennen pakastamista tai ryöppäystä. Käytetään lisäkkeenä, salaattiin, keittoihin ja pataruokiin.

Palkokasvit ovat kuuluneet maailmalla tärkeimpiin viljelykasveihin aivan siitä lähtien kun ne on opittu tuntemaan.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Harmaahome ja pahkahome vaivaavat kasvia kylmällä ja kostealla säällä.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
Lämmin ja multava, hyvin ojitettu kasvupaikka.

Hoito

Taimet on suojattava harsolla hallaöiden uhatessa. Kasvin jätteet voi laittaa maahan maanparannukseksi. Maanpinta olisi hyvä peittää esimerkiksi nurmikonniittosilpulla, jotta papukasvusto pysyisi terveenä. Rikkaruohot nypitään. Harataan kastelun jälkeen. Taimet olisi hyvä mullata ennen kuin lehdet ovat täyttäneet rivivälit.

Lisääminen

Kesäkuun puolivälin aikaan kylvetään jolloin maa on tarpeeksi lämmin., Taimivali: 3-5 cm syvät kylvövaot, riviväli 40-45 cm. Siemenet kylvetään parittain 15 cm välein. Jos kylvetään yksitellen, niin 7-8 cm päähän toisistaan. Pensaspapu vaatii menestyäkseen lämpimän paikan. Taimet harvennetaan 15 cm päähän toisistaan.

Lähilajit ja lajikkeet

keittopapu 'Bonita', 'Stella', leikkopapu 'Admires', 'Nassau', taitepapu 'Prelude, 'Primel', 'Purple Queen', 'Purple Teepee', 'Saxonia', vahapapu 'Golden Teepee', 'Goldfinger', 'Kiva', 'Purple King', 'Rocdor', 'Valdor'