Lehtimangoldi

Beta vulgaris var. cicla

ruotsinkielinen: mangold

auringossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Mangoldi on muunnos punajuuresta ja sokerijuurikkaasta. Se kehittää ensimmäisenä vuonna rehevän lehtiruusukkeen. Lehdet ovat leveäruotiset, poimukkaat ja kiiltävät. Lehtiruoti on valkoinen, keltainen, kermankeltainen, punainen tai purppuranpunainen. Sisältää paljon ravintoaineita, esimerkiksi kivennäisaineita ja vitamiineja. Maukas ja koristeellinen.

Lehtiä voi kerätä jo kuukauden päästä kylvämisestä. Paksujen lehtiruotien kehittyminen kestää pari kuukautta. Lehtiruotia kerättäessä irrotetaan varovasti vanhimmat täysikasvuiset lehdet. Kasvi kehittää menetettyjen lehtien tilalle uusia, joten satoa saadaan jatkuvasti.

Lehtimangoldista käytetään sekä lehti että ruoti. Lehdet käytetään pinaatin tavoin piiraisiin, patoihin, muhennoksiin ja keittoihin. Täysikasvuisten lehtien ruodit käytetään lehtisellerin tavoin. Mangoldi pilaantuu helposti ja nopeasti. Se kannattaa kerätä juuri ennen käyttöä ja säilöä pakasteena.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Ei sovi alle vuoden ikäisille lapsille, koska kerää nitraattia.

Valontarve:
aurinko

Hoito

Heti kun taimet ovat sen kokoisia, että niitä voi käsitellä, nypi taimiryhmistä ylimääräiset taimet pois. Kasvukauden aikana rivivälit olisi hyvä harata säännöllisesti. Poutakaudella taimia kastellaan säännöllisesti.

Lisääminen

Kylvetään touko-kesäkuun vaihteessa. Yhdestä siemenestä kehittyy useita taimia. Taimiväli 10-15 cm, riviväli 40-50 cm.

Lähilajit ja lajikkeet

'Lucullus', 'Bresanne', 'Green Akta', 'Silver Chard', 'Vulkan', 'Zilver', ruotimangoldi Beta vulgaris var. flavescens