Kesäkurpitsa

Cucurbita pepo

ruotsinkielinen: Pumpa

auringossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kesäkurpitsa muistuttaa ulkonäöltään kurkkua. Tutuimmat värit ovat tumman vihreä ja keltainen. Nuoren kesäkurpitsan kuori on pehmeä. Kesäkurpitsa -nimeä käytetään monesti pelkästään 'Golden Zucchini' lajikkeesta, joka on nopeakasvuinen. Sen hedelmät ovat pitkänomaiset ja värit valkoisesta lilahtavaan. Pohjois-Suomessa kannattaa turvautua muovitunneliin aikaisen sadon saamiseksi. Kesäkurpitsa on erittäin kaunis esimerkiksi reunakasvina.

Ensimmäinen sato valmistuu heinäkuun lopulla. Kesäkurpitsan sato kerätään varhaisella kehitysasteella, ennen tuuleentumista. Malto on tällöin kiinteä ja mehevä. Hedelmät korjataan 15-20 cm:n mittaisina, ennen siementen kehittymistä.

Kesäkurpitsaa voi käyttää monipuolisesti. Sitä voidaan keittää, paistaa, käyttää soseena ja muhennoksissa. Kesäkurpitsat säilyvät 7-10 asteen lämpötilassa pari viikkoa.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kesäkurpitsa viihtyy viileämmässä kuin säilykekurpitsa.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Viihtyy kompostilla ja suojaisessa paikassa.

Hoito

Kylvös kannattaa peittää peiteharsolla. Nypitään rikkaruohot ja kastellaan säännöllisesti, mieluiten sadevedellä. Kasvatetaan kuten kurpitsaa.

Lisääminen

Vaatii itämisvaiheessa runsaasti lämpöä. Siemenet voidaan kylvää suoraan avomaalle. Taimien esikasvattaminen on paras tapa. Taimikasvatus kestää pari viikkoa. Taimet istutetaan ulos, kun ensimmäinen kasvulehti on ilmestynyt ja lämpötila on pysyvästi yli 10 astetta. Riviväli 1,5 m. Taimet voi myös istuttaa muovikatteeseen, johon on tehty reiät kasvustolle. Kosteusolot säilyvät näin tasaisina. Kate estää rikkakasvien kasvun. Kasvaa 50-60 vrk.

Lähilajit ja lajikkeet

'All Green Bush', 'Ambassador', 'Astia', 'Cora', 'Ezra', 'Gold Rush', 'Lola', 'Senator', 'Taxi', 'Tosca', 'Xsara', Golden Zucchini'