Kasvihuonekurkku

Cucumis sativus

ruotsinkielinen: växthusgurka

puoli-pilvinen     varjossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Hyvä kurkku on vihreä, kiinteä ja suora, kuori on kiiltävä. Kurkulla on alhainen energiapitoisuus, sisältää kivennäisaineita ja on vesipitoinen. Vanhetessaan kurkku nahistuu ja veltostuu.

Satoa voidaan korjata heinäkuusta alkaen. Kurkut poimitaan ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Nuoret hedelmät ovat parhaan makuisia.

Kasvihuonekurkku on raikas salaateissa ja voileivällä, keittojen, pataruokien ja koristeiden raaka-aine. Sopii juomien, leivonnaisten ja jälkiruokien sekaan. Kurkku on erinomaista laihduttajan ruokaa.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Lämpötila kasvupaikalla ei saa nousta yli 30 asteen.

Kasvihuoneessa kurkku kasvatetaan naruja pitkin. Kurkkurivien päihin laitetaan seipäät 1,5 m välein ja kärkien väliin pingotetaan mieluimmin rautalanka.

Valontarve:
puolivarjo, varjo

Kasvuympäristö:
Kasvihuoneessa kasvualustana 30 cm:n vahvuinen kasvuturve tai kompostimullalla parannettu lannoitettu multa.

Hoito

Taimet poistetaan ruukuista ja istutetaan matalaan n. 5 viikon kuluttua kylvöstä. Kastelulannoitte kerran viikossa. Maa pidetään kosteana, mutta ei liian märkänä. Lavassa taimet latvotaan, kun lehtiä on kasvanut 6. Hedelmiä kantavat versot latvotaan niin, että yläpuolelle jää 2 lehteä. Hedekukat nypitään pois, jotta emikukat eivät kehity. Kun kurkkuja kehittyy, lannoitevesi kerran viikossa.

Lisääminen

Lämpölavaan siemenet kylvetään huhtikuun alussa, kylmälavassa huhtikuun lopulla. Kasvuturpeella täytettyyn ruukkuun laitetaan kaksi siementä ja peitetään 2 cm:n syvyyteen. Älä tiivistä pintaa. Kastele vesisuihkulla ja siirrä lämpimään paikkaan. Kasvihuoneessa taimiväli 50 cm, riviväli 1 m. Siemenet itävät 22-25 asteessa. Huolehdi valonsaannista, kun taimet alkavat nousemaan. Sivuversoista valitaan 4 parasta

Lähilajit ja lajikkeet

'Aramon', 'Aviance', 'Ceres', 'Cumuli', 'Enigma', 'Farbio', 'Futura', 'Grendel', 'Indira', 'Phoenix', 'Torreon'