Herne - silpoydinherne

Pisum sativum

ruotsinkielinen: märgärt

auringossa
Korkeus:
60 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Yleensä herneet jaetaan kahteen tyyppiin: peltoherne ja tarhaherne. Viljely keskittyy lähinnä tarhaherneeseen, josta on eri tavoilla käytettäviä erilaisia herneitä: silpoherne, silpoydinherne, taittoherne ja sokeriherne.

Silpoydinherneen kalvollinen palko on kookas. Kirkkaanvihreät herneet suuria ja maukkaita. Sisältää runsaasti valkuaista, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja paljon B-vitamiineja.

Sato korjataan, kun palot ovat pulleita. Satoa saadaan keskimäärin kolmen kk kuluttua kylvöstä.

Parhaimmillaan suoraan penkistä kerättynä. Sopii pakasteeksi.

Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
heinäkuu

Soveltuvuus

Hernekääriäisen toukka, hernekärsäkäs, herneripsiäinen ja laikkutauti voivat tuhota sadon.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Maa multava sekä mahdollisimman neutraali, pH on yli 6. Aikaiselle herneelle sopii hiekkamaa, myöhäisemmille lajikkeille mullan ja saven sekainen kasvualusta.

Hoito

Rikkaruohot nypitään pois ja hernettä kastellaan säännöllisesti. Kukinnan aikana on hyvä kastella. Korkeat lajikkeet vaativat tukemista 10-15 cm mittaisina. Matalat lajikkeet voi tarvittaessa tukea kepein tai pingottamalla narut 15-20 cm päähän toisistaan tukikeppien varaan.

Lisääminen

Siementen liotus jouduttaa itämistä. Laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kostealla talouspaperilla, jotta ne eivät kuivuisi. Liotetut siemenet kylvetään kosteaan maahan lajikkeesta riippuen noin 2-5 sentin välein. Siementarve on 60g/10 rivimetriä. Matalat lajit 20 cm rivivälein, kylvösyvyys 4-6 cm. Korkeat lajit kylvetään paririviin ja väliin jätetään noin 15 cm. Idätys: 6-8 vrk, optimilämpötila 18 astetta. Kylvö toukokuussa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Avola', 'Bikini', 'Disco', 'Early Onward', 'Kelvedon Wonder', 'Markana', 'Onward', 'Ping Pong', 'Protor'