Härkäpapu

Vicia faba

ruotsinkielinen: bondböna

Korkeus:
60 - 180 cm
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan syvälle. Mustanvioletti, ruskea ja kellanvaalea lajike. Pystyt ja tanakat varret. Muista palkokasveista poiketen lehdissä ei ole kärhiä. Lehtihankoihin kehittyy 2-5 kukkaa ja myöhemmin ylospäin sojottavat, pitkät ja pulleat palot. Kukat yleensä valkoiset ja mustapilkkuiset. Saattaa kukkia talventuloon asti. Hyvä ja maukas kasviproteiinin lähde.

Ukko on aikainen, vanha suomalainen lajike.

Kontu on Suomessa jalostettu, aikainen lajike. Satoisampi kuin Ukko, sillä kestää kuivuutta paremmin. Konnulla on jäykkä varsi; siksi kasvuston lakoontuminen on harvinaista. Kontua suositellaan viljelyvyöhykkeille I–II.

Kutsutaan myös nimellä rokkapapu.

Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Taimet kestävät 3-4 asteen hallaa. Tehokas typen tuottaja. Ei kannata sijoittaa rypsin viereen; ilmeisesti pölyttäjät suosivat rypsiä kukkimisaikaan.

Kasvuympäristö:
Hikevä, hieno hieta on hyvä maalaji kasvatukseen.
Kasvualusta:
hiekka +
savi +

Hoito

Kylvö aikaisin keväällä 6-8 cm syvyyteen. Sido leikatut pavut lyhteiksi ja anna tuleentua pari viikkoa. Puidaan tallomalla paljain jaloin tai silpimällä käsin.

Lisääminen

Siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Kontu', 'Ukko', hiirenvirna Vicia cracca, rehuvirna Vicia sativa, metsävirna Vicia sylvatica, siperianvirna Vicia unijuga, ruisvirna Vicia villosa, myllyvirna Vicia villosa subsp. varia