Avomaankurkku

Cucumis sativus

ruotsinkielinen: frilandsgurka

auringossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Rosoisempi ulkokuori ja lyhyempi kuin kasvihuonekurkku. Raikkaan vihreä pinta, pieni ja napakka. Hieman kellastuneen kurkun sisus on pehmeä, siemenet suuria ja se on vetinen. Avomaankurkun kasvattaminen on huomattavasti helpompaa kuin kasvihuonekurkun. Se menestyy Etelä-Suomessa suoraan avomaalle kylvettynä ja tuottaa kiitettävästi satoa. Voidaan kasvattaa laatikoissa ja tynnyreissä. Huonoina kesinä avomaankurkkua voidaan viljellä myös kasvihuoneessa. Avomaan kurkku tarvitsee kehittyäkseen pölytyksen.

Satoa voi korjata heinäkuusta eteenpäin. Yksi kasvi voi parhaimmillaan tuottaa jopa 40 kurkkua. Hedelmät on korjattava hieman keskenkasvuisina, muuten ne kasvavat liian isoiksi. Kerää satoa muutaman päivän välein. Sato poimitaan ennen pakkasia.

Käytetään säilykekurkkuihin. Tuoreena herkullisia salaateissa ja etikkaliemessä.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Lämmin ja suojaisa paikka. Maan tulisi olla kuohkeaa ja multavaa.

Hoito

Suojuksen alla kasvatettuja taimia tuuletaan, ettei lämpötila kohota liikaa. Kasvualustan tulisi pysyä tasaisen kosteana. Helteellä kastellaan joka päivä. Emikukkien on pölytyttävä, jotta kukat tuottavat hedelmiä. Kurkkujen alkaessa kehittyä, laitetaan niiden alle suojus, esim. olkia, multaantumisen estämiseksi. Maahan lisätään turvetta tai kompostimultaa. Lannoitus harvennuksen jälkeen, uusitaan parin viikon päästä.

Lisääminen

Kylvö suoraan kasvupaikalle maan lämmettyä. 2 siementä/15 cm. Riviväli 100 cm. Jos käytetään suojuksia, asetetaan ne paikoilleen kaksi viikkoa ennen kylvöä, jotta maa ehtii lämmetä. Sirkkalehtiasteisista taimista poistetaan huonompi. Suojukset laitetaan takaisin penkkeihin. Muovin alla kurkut taimettuvat nopeimmin. Kun taimet yltävät muovin pintaan, tehdään siihen reikä taimen kohdalle. Kun 7 lehteä on kehittynyt , ne latvotaan. Voidaan esikasvattaa sisällä. Karaistava ennen siirtoa ulos.

Lähilajit ja lajikkeet

'Concerto', 'Favör', 'Adam', 'Etude', 'Opus', 'Melody', 'Patio Pik', 'Profi', 'Wilma'