(Ruoka)parsa

Asparagus officinalis

ruotsinkielinen: asparagus

auringossa
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Englnimi: Asparagus

Hyvän parsan väri on tasainen ja muoto suora. Parsa on yleensä valkoista tai vihreää, mutta on myös violetti ja vihreän violetti. Valkoista parsaa kasvatetaan mullan alle peitettynä, vihreä kasvaa maan pinnalla. Valkoisen parsan maku on mieto, vihreä on voimakkaampaa. Parsan verso on tiivis ja umpinainen, kun se on tuoretta.Sisältää paljon vitamiineja.

Satoa voi korjata kolmantena kesänä kylvöstä. Vihreät versot leikataan alkukesästä 10-15 cm:n korkuisina läheltä maanpintaa ennen nuppujen aukeamista. Valkoinen korjataan kun kärjet ilmestyvät maan pinnalle.

Voi käyttää sellaisenaan salaatissa, höyryttää ja nauttia voisulan kera tai kuorrutettuna, tai tehdä keittoa.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Marja on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Lämmin, syvämultainen, kuohkea, hiekka- ja kalkkipitoinen.

Hoito

Lannoitetaan, rikkaruohot poistetaan ja tuleentuneet versot leikataan syksyllä. Versot mullataan valkoisen parsan saamiseksi n. 40 cm:n keoilla. Kevätlannoitus sadonkorjuun jälkeen, syyslannoitus mieluiten karjanlannalla.

Lisääminen

Siemenistä tai taimista. Taimikasvatus kestää kaksi vuotta, ennen kuin sen voi istuttaa. Taimille tehdään vako ja sen pohjalle laitetaan esimerkiksi kompostia. Taimet istutetaan 40 cm välein vähintään 15 cm syvyyteen. Syksyllä vako täytetään. Kun taimi istutetaan syvälle, se kestää paremmin pakkasta. Istutuksen yhteydessä taimet kastellaan ja istutuskesänä maa pidetään riittävän kosteana.

Lähilajit ja lajikkeet

'Connonvers Colossal', 'Dansk Kämpe', 'Mary Washington*