Riippakoivu

Betula pendula f. tristis

ruotsinkielinen: hängbjörk

auringossa
Kasvilaji:
Puut
Korkeus:
8 - 25 m
Leveys:
7,0
Vyöhykkeet:
I - V 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Riippakoivulla on niin kuin nimikin jo paljastaa, riippaoksat. Harva ja kapea latvus. Kolmiomaiset tai vinoneliöiset, sahalaitaiset ja vihreät lehdt. Kukintona norkko. Lehdillä kauniin keltainen syysväri.

Koivulla on aina ollut suuri merkitys Suomen luonnossa. Siitä on valmistettu tuohivirsuja, koreja ym. Koivu kuuluu tärkeänä osana keskikesän juhlaan. Saunassa on vihdottu tai vastottu kotiseudusta riippuen monet murheet pois.Koivu on pihlajan ja pajun ohella ensimmäisiä Suomessa kasvaneita puita jääkauden jälkeen. Edelleenkin koivu on ensimmäisiä puuvartisia kasveja, jotka alkavat kasvaa metsäpaloalueilla ja viljelemättömillä pelloilla.

Englnimi: European Birch

syysväri keltainenallergisoiva
Kukinta-aika:
toukokuu

Soveltuvuus

Riippakoivu sopii erittäin hyvin suomalaiseen luontoon, mutta puutarhassa se viihtyy vähän huonommin. Puutarhassa se kuluttaa todella paljon vettä ja ravinteita. Täysikasvuinen puu voi vuorokaudessa kuluttaa vettä jopa 400 l.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore
Viihtyy parhaiten hyvässä ja kosteassa maassa

Ravinteet: ++

Hoito

Lisääminen

Varttamalla.

Lähilajit ja lajikkeet

taalainkoivu 'Dalecarlica', kartiokoivu 'Fastigiata', pitsilehtikoivu 'Pitsi', kyynelkoivu 'Youngii', pirkkalankoivu f. bircalensis, loimaankoivu f. crispa, visakoivu var. carelica