Hieskoivu

Betula pubescens

ruotsinkielinen: glasbjörk

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Puut, Luonnonvaraiset
Korkeus:
15 - 20 m
Leveys:
4,0
Vyöhykkeet:
I - VIII 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Vaalea ja sileä runko, poikittaisuurteinen (rauduskoivulla pitkittäissuuntaisia halkeamia). Oksat suuntautuvat sivulle tai alaviistoon, riippuvat vain kärkiosastaan. (rauduskoivulla pitkälti riippuvat). Ohut ja puikea lehtilapa, pyöreähkö ja lyhytkärkinen, kertaalleen sahalaitainen. Yksi- tai useampi runkoinen. Hedelmänorkkosuomun sivuluiskat siirottavat etuviistoon (rauduskoivulla sivulle tai taaksepäin). 

Kasvaa kosteilla kasvupaikoilla, rannoila ja tuoreessa metsässä, jopa suolla, hylätyillä pelloilla ja niityillä. Se jää pienemmäksi ja lyhytikäisemmäksi kuin rauduskoivu, keskimäärin 80 vuotiaaksi. 

Risteytyy usein vaivaiskoivun kanssa. Kotoisin Euroopasta. 

syysväri oranssinkeltainen
Kukinta-aika:
toukokuu

Soveltuvuus

Koivun mahla alkaa virrata huhtikuussa, ja keräyskausi on ohitse kun lehdet puhkeavat puihin. Mahlaa saa tekemällä pienen reiän puun runkoon, jolloin mahla alkaa tippua reiästä. Reikään pieni muoviletku ja siihen kiinnitetäään muovipullo. Katkaistusta koivun oksasta tippuu myös mahlaa.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
kostea, märkä, tuore

Ravinteet: ++

Hoito

Leikataan mahdollisimman vähän ja vain elokuussa runsaan mahlavuodon takia.

Lisääminen

Siemenistä, puutumattomista pistokkaista.

Lähilajit ja lajikkeet

pylväskoivu Betula pubescens f. columnaris, punakoivu Betula pubescens f. rubra, tunturikoivu Betula pubescens subsp. czerepanovii, rauduskoivu Betula pendula, vaivaiskoivu Betula nana