Tähtikello

Campanula poscharskyana

ruotsinkielinen: stärnklocka

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Perennat, Huonekasvit
Korkeus:
10 - 20 cm
Leveys:
50 - 100 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tähtikello on huonekasvi, mutta se menestyy myös perennana. Muistuttaa muurikelloa. Lehtevät versot ovat 50-80 cm pitkät. Maata pitkin suikertavat versot juurehtivat osittain. Lehdet ovat herttamaiset. Kukkii runsaasti kesä-heinäkuusta elo-syyskuuhun. Avoimista kellokukista muodostuva kukinto on tiivis terttu. Violetit terälehdet ovat tyveltä lähes valkoiset. Eri lajikkeiden väri vaihtelee violetista valkoiseen ja ruusunpunaiseen.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesäkuu - syyskuu

Soveltuvuus

Arka talvimärkyydelle. Runsassavinen pohja kannattaa salaojittaa karkealla soralla. Sopii maanpeitekasviksi muureille ja kivikkoryhmiin.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Ei siedä voimakasta paahdetta.

Kasvuympäristö:
Ravinteikas hiekansekainen multa.

Hoito

Ei kestä kuivumista, säännöllinen kastelu. Lannoitus kukinta-aikana kahden viikon välein.

Huonekasville talveksi valoisa ja viileä paikka, niukka kastelu. Uudelleenistutus keväällä, typistä samalla versot ja siirrä lämpimään.

Perenna suojataan talveksi havuilla.

Lisääminen

Pistokkaista.

Lähilajit ja lajikkeet

harakankello Campanula patula, hirvenkello Campanula cervicaria, karpaattienkello Campanula carpatica, kellohunajakukka Phacelia campanularia, kissankello Campanula rotundifolia, kurjenkello Campanula persicifolia, maariankello Campanula medium, morsiuskello - huonekasvi Campanula isophylla, partakello Campanula barbata, peurankello Campanula glomerata, pisamakello Campanula punctata, ukonkello Campanula latifolia