Niittymesiangervo

Filipendula ulmaria

ruotsinkielinen: älggräs, älgört

auringossa     puoli-pilvinen     varjossa
Korkeus:
50 - 150 cm
Leveys:
50 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Mesiangervon varsi on tanakka. Liuskaiset, toissahaiset ja parilehdykkäiset, vihreät lehdet. Huiskilokukinto on tiheä, kermanvalkoinen ja tuoksuva. Sisältää salisyylihappoyhdisteitä, flavonoideja, eteerisiä öljyjä, parkkiaineita.

Historia: Kasvin vanha tieteellinen nimi Spirea on kantana aspiriinissa. Lääke on kehitetty spireoista. Voimakkaan tuoksun takia on käytetty myös juhlasalien lattioilla, sen murskautuvat kukat levittävät tuoksuaan juhlasaliin tanssijoiden jaloissa.

tuoksuvaleikko
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
kesäkuu - elokuu

Soveltuvuus

Mesiangervolla maustetaan juomia, kuten simaa, olutta ja viineja.

Sisäisesti päänsärkyyn, kuumeeseen, reumaan, rakko- munuais- ja vatsavaivoihin; virtsan ja hien erityksen lisäämiseen. Ohje: 3-5 rkl kukkia ja lehtiä vajaaseen litraan vettä, annetaan hautua yön yli; ei saa keittää. 3 kupillista päivässä ennen ateriaa. Turvotuksiin ja vesipöhöön käytettäessä koivunlehdet tehostavat vaikutusta. Voi makeuttaa hunajalla. Rohtona saa käyttää vain tilapäisesti.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo, varjo

Kasvuympäristö:
tuore
Kasvualusta:
humus +

Hoito

Lisääminen

Jakamalla, pistokkaista.

Lähilajit ja lajikkeet

'Plena', 'Variegata', jättimesiangervo Filipendula kamtschatica, idänmesiangervo Filipendula palmata, ketomesiangervo Filipendula purpurea, preeria-mesiangervo Filipendula rubra, sikoangervo Filipendula vulgaris, kaunoangervo Filipendula vulgaris 'Plena'