Tyrni

Hippophae rhamnoides

ruotsinkielinen: havtorn

auringossa
Korkeus:
2 - 5 m
Leveys:
2,0 - 3,0 m
Vyöhykkeet:
I - VI 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kesävihanta, piikkinen pensas. Nuoret oksat ovat väriltään hopeanharmaita, vanhemmat tummanruskeita. Hopeanhohtoiset, pienet ja kapeat lehdet. Hedelmä 8-10 mm kokoinen, keltainen tai keltapunainen. Marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. Sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, hedelmähappoja mm. omenahappoa, sokereita, flavonoideja, antosyaaneja. Marjojen sisältämässä öljyssä A- K- ja E-vitamiineja, fytosteroleja, linolihappoja ja tulehduksia torjuvia kumariineja ja oksikumariineja. Kaksikotinen kasvi (emi- ja hede eri yksilöissä). Kasvutapa, korkeus, tiheys ja piikkiyys vaihtelevat paljona lajikkeesta riippuen. Hidaskasvuinen ja lyhytikäinen.

Marjat poimitaan syyskuussa puristamalla.

Tyrninmehu sisäisesti: yleensä vahvistavaa, vilustumiseen, väsymystiloihin, estää verisuonten kalkkeutumista. Tyrniöljy sisäisesti: maha- ja pohjukkaissuolen haavoihin, sädehoidon vaurioihin; ei kuitenkaan sovi henkilöille, joilla on sappi- tai haimatulehdus tai taipumusta ripuliin. Siperiassa lehtiteetä käytetään reuman ja kihdin lääkkeenä.

Luonnonvaraisena viihtyy merenrantakivikoissa, kallioilla, dyyneillä ym.

piikikäs
Kukinta-aika:
kevät

Soveltuvuus

Arvokas marjakasvi, joka sitoo tehokkaasti eroosioalttiita maita.

Marjoja ei saa poimia oksia katkomalla tia musertamalla, oksien myynti on kiellettyä.

Valontarve:
aurinko
Tuulelta suojattu paikka. Ei siedä varjoa.

Kasvuympäristö:
kostea, kuiva, tuore
Laiha kalkittu, ravinteikas hiekkamaa.
Kasvualusta:
hiekka +
Ravinteet: ++
Kalkkipitoisuus: +

Hoito

Istutettaviksi valitaan kaksivuotiaita tasa- ja hyvälaatuisia taimia. Juuret ovat herkkiä tuulen ja auringon kuivaavalle vaikutukselle. Istutuskuopan syvyys on 30-35 cm ja leveys 30-50 cm. Älä istuta liian syvään, sillä silloin juurent ja versot kehittyvät heikosti. Tiivistä multa kevyesti taimen ympäriltä ja kastele hyvin. Poista kuolleet ja vahingoittuneet oksat vuosittain. Poista rikkaruohot. Nuorrennusleikkaus 10 v kasville.

Lisääminen

Juuristosta kehittyy juurivesat. Marjat sisältävät siemeniä, jotka leviävät lintujen välityksellä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Oliver', 'Piehinki', 'Raisa', 'Rudolf', FinE-lajikkeet: 'Tarmo', 'Terhi', 'Tytti'