Jalohortensia

Hydrangea Macrophylla-ryhmä

ruotsinkielinen: hortensia

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Pensaat, Huonekasvit
Korkeus:
50 cm
Leveys:
50 cm
Vyöhykkeet:
I - II 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tiiviskasvuinen, runsaasti haaroittuva, pyöreähkö pensas. Raikkaanvihreät, suonikkaat lehdet ovat suuret ja terävän hammaslaitaiset. Kukat ovat suurissa sarjoissa ja muodostavat pyöreitä, 15-20 cm kokoisia kukintoja. Kukat ovat valkoisia, sinisiä, ruusunpunaisia tai karmiininpunaisia. Happamassa mullassa tulee sininen kukinto, emäksisessä roosa. Kukat kehittyvät sekä vanhoihin että uusiin versoihin.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
erivärisiä, sininen, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesäkuu - syyskuu

Soveltuvuus

Osa lajikkeista sopii myös ulos. Suojainen kasvupaikka, sopii yksittäispensaaksi. Pakkasenkestävä, mutta ei talvehdi avomaalla, joten talvisuojaus saattaa olla tarpeen. Kastelu pehmennetyllä vedellä, pH 4-4,5. Huhti-toukokuussa leikkaa ohuet, heikosti kehittyneet oksat.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
tuore
Kosteahko, hapahko maa.

Ravinteet: +++

Hoito

Huoneenlämpö riittää, viileässä kestää pitempään. Runsas kastelu haalealla vedellä kukinnan aikana ja kasvukaudella. Multa ei saa kuivua kokonaan. Lannoitus joka toinen viikko. Poista kuihtuneet kukat. Hävitä kasvi kukinnan jälkeen tai istuta ulos. Elokuusta lehtien lähtöön kastelua vähennetään. Viileä paikka lepokaudeksi. Tammikuussa siirrä lämpimään, silmut paisuvat helmi-maaliskuussa. Lisää kastelua normaalista runsaaseen lehtien alkaessa kehittyä. Uudelleenistutus 2-3 vuoden välein.

Lisääminen

Puutumattomia pistokkaita voi ottaa loppukeväästä keskikesään asti ja hieman puutuneita pistokkaita kesällä.

Lähilajit ja lajikkeet

Ulkolajikkeita: sinipunainen 'Endless Summer', valkoinen 'The Bride'