Valkosipuli

Allium sativum

ruotsinkielinen: vitlök

auringossa
Kasvilaji:
Mausteet ja yrtit
Korkeus:
30 - 60 cm
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Valkosipulia on hyvin arvostettu. Valkosipuli lehdet ovat pitkät ja varsi on jäykkä. Sen kukinto on harvakukkainen sarjakukinto. Valkosipuli sisältää rikkipitoisia eteerisiä öljyjä, allisiinia, C-vitamiinia, fytonsideja. Valkosipulissa ei yleensä ole tuholaisia.

Elo-syyskuussa tulee uusi sato. Sipulit palmikoidaan ja ne ripustetaan kuivumaan kuivaan ja ilmavaan paikkaan.

Valkosipulia käytettiin jo muinaisessa Egyptissä terveyden ylläpitämiseen. Kheopsin pyramidin rakentajille annettiin valkosipulia, jotta raskaan työn raatajat pysyisivät terveinä. Valkosipulia on viljelty Suomessa jo 1500-luvun lopulta lähtien.

tuoksuva
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Valkosipulia käytetään monella eri tavalla mausteena. Valkosipuli lievittää ilmavaivoja ja edistää sapen eritystä, tappaa taudinaiheuttajia sekä parantaa verenkiertoa. Auttaa ruoansulatukseen, sisäisiin tulehduksiin, verisuonten kalkkiutumiseen ja verenpaineeseen.
Ulkoisesti sillä voi hoitaa haavoja ja sienitauteja, auttaa myös nuhaan. Katkaise kynsi ja purista siitä mehua. Ulkoisesti käytettynä voi ärsyttää herkkää ihoa.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Erittäin ravinteikas, multava savimaa.

Hoito

Rikkaruohot pidetään kurissa.
Kastellaan kuivina alkukesän kausina.

Lisääminen

Valkosipulia lisätään kynsistä.
Kynsissä olisi hyvä olla vihreät kärjet. Sipuli jaetaan kynsiksi ja istutetaan maahan terävä kärki ylöspäin. Kynsien väli 8-10 cm, rivien väli noin 20 cm. Syksyllä istutetut kynnet juurtuvat jo syksyllä.

Lähilajit ja lajikkeet

ruokasipuli Allium cepa Cepa-ryhmä, hillosipuli Allium cepa Hillosipuli-ryhmä, sipuli Állium cepa, punasipuli Allium cepa Punasipuli-ryhmä, pillisipuli Allium fistulosum