Rosmariini

Rosmarinus officinalis

ruotsinkielinen: rosmarin

auringossa
Kasvilaji:
Mausteet ja yrtit
Korkeus:
50 - 100 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Puutuvat versot, puolipensas. Kapeat ja neulasmaiset, pitkät lehdet, jäänsiniset kukat (kukkii harvoin Suomessa).
Yksivuotinen, alkuperäisessä kasvupaikassaan monivuotinen, mutta ei menesty meillä yli talven. Sisältää eteerisiä öljyjä, hartseja, parkkiaineita, flavonoideja, karvasaineita, rosmariinihappoa. Hidaskasvuinen.

Lehdet käytetään tuoreina niin kauan kuin mahdollista. Ne poimitaan juuri ennen kukintaa kuivattavaksi. Kuivaa lehdet kokonaisina ja hienonna vasta juuri ennen käyttöä.

Sisäisesti teenä: verenkierron edistämiseen, sydämen vahvistamiseen, alhaiseen verenpaineeseen; vanhoilla ihmisillä unentulon edistämiseen, ja sen on uskottu edistävän muistia. Tee myös parantaa aineenvaihduntaa, maksan ja sapen toimintaa, hermo- ja päänsärkyyn, reumaan, masennukseen. Yleisesti elvyttävä vaikutus; voi lisätä kuukautisvuotoa. Ohje: 2 tl rohdosta kupilliseen (2-3 dl) vettä kuumennetaan hitaasti kiehumispisteeseen. Käyttö kylpyvedessä auttaa reumaan, kihtiin, kaljupäisyyteen, peräpukamiin. Tuoreet lehdet: hyönteisten pistoihin. Rosmariiniöljy ainoastaan ulkoisesti: reumaan, mustelmiin ja hyönteisten karkottamiseen.

Historia: Rosmariini on Välimeren maiden hienoarominen puolipensas. "Neljän varkaan etikka" (etikka, johon uutetaan rosmariinia ja salviaa) tuli keskiajalla kuuluisaksi desinfioivana voiteena, joka suojeli ruumiinryöstäjiä paiseruton tartunnalta.

Rosmarinus on latinaa ja tarkoittaa "meren kaste".

tuoksuva
Kukinnon väri:
vaalean sininen
Kukinta-aika:
kesäkuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Lehtiä voidaan käyttää tuoreena mausteeksi ruokiin tai sitten kuivattaa. Sopii useimpiin liharuokiin, uuniperunoiden mausteeksi ja valkosipulin seuraksi. Rosmariini on jumalten mauste.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
kostea, kuiva, tuore
Ulkona lämmin paikka, hiekansekainen ja kalkkipitoinen multa.
Kasvualusta:
hiekka +
humus +
Kalkkipitoisuus: +

Hoito

Keväällä ennen kuin kasvi siirretään ulos, siitä leikataan puolet pois. Säilyy talven yli vain sisätiloissa esimerkiksi ruukussa huonekasvina (viileä paikka, 10 - 12 astetta).

Lisääminen

Siemenistä, pistokkaista. Taimet kasvatetaan ensin asuinhuoneessa, ja kun ne ovat tarpeeksi isoja, istutetaan ulos.

Lähilajit ja lajikkeet

-