Piparjuuri

Armoracia rusticana

ruotsinkielinen: pepparrot

auringossa     puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Mausteet ja yrtit
Korkeus:
50 - 80 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Lehtiruusuke, jossa suuret banaanimaiset lehdet, kukat valkeana, vaaatimattomana huiskilona. Armoracia tarkoittaa villiä retiisiä. Se voi vuosikymmeniä säilyä kasvupaikallaan, koska on todella elinvoimainen kasvi. Voi tulla helposti rikkaruohoksi! Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Juuria kaivetaan tarpeen mukaan; myöhään syksyllä lehtien lakastuttua tai keväällä ennen versomista, jolloin ne ovat parhaimmillaan.

Piparjuuri on aineenvaihduntaa vilkastuttava ja sitä käytetään myös keuhkoputkentulehduksiin haudutettuna teenä, raasteen muodossa sitä käytetään poskiontelon tulehduksiin.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Piparjuuresta voi hauduttaa teetä, mutta sitä ei pitäisi koskaan keittää vaan sekoittaa sellaisenaan ruokiin. Se on polttavan makuista. Piparjuuren nuoria lehtiä voi käyttää salaateissa ja muhennoksissa. Se estää homehtumista säilykkeissä.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo, varjo

Kasvuympäristö:
kostea
lämmin ja syvämultainen

Hoito

Pari kertaa kesässä kohotetaan juuria kastelun tai sateen jälkeen niin että sivujuuret voidaan poistaa. Tarvitsee myös harausta, mutta on varottava vahingoittamasta pinnalla kasvavia juuria. Juurta saattaa vahingoittaa myös kaalikärpasen tuokat ja vähentää myös satoa.

Lisääminen

Piparjuuri ei tee siementä. Lisääminen tapahtuu juurenpaloista, ohut pää istutetaan syvemmälle, paksu pää peitetään juuri ja juuri pinnan alle.

Lähilajit ja lajikkeet

-