Tuoksuköynnöskuusama

Lonicera caprifolium

ruotsinkielinen: kaprifol

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Köynnöskasvit
Korkeus:
2 - 5 m
Vyöhykkeet:
I - IV 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kiipeää itsestään tukeen. Päältä tummanvihreä, alta sinertävänvihreä lehti. Kukat ovat voimakkaasti tuoksuvat ja ovat tiiviinä kukintona versojen latvoissa. Kukat muuttuvat kesän edetessä punertavista kellertävän valkoisiin. Hedelmät ovat punaisia. Lehdistö voi olla varjossakin, mutta kukkiva latvaosa viihtyy vain auringossa. Risuuntuu vanhetessaan. Nopeakasvuinen.

tuoksuvamyrkyllinen
Kukinnon väri:
kirjavia, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesäkuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Sopii kasvamaan seinustoille, muureille ja kiipeilemään kaariporttia pitkin. Myös maanpeitekasviksi, mutta kasvaa heti tukea pitkin ylös. Kestää hyvin tuulta.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
tuore
Tuore, savensekainen maa. Lämmin ja suojaisa kasvupaikka.
Kasvualusta:
humus +
Ravinteet: +++
Kalkkipitoisuus: +

Hoito

Istutusvuonna kastellaan kerran viikossa, ellei kesä ole sateinen. Vaatii vettä ja ravinteita, mutta pärjää muuten melko vähällä hoidolla. Vanhoja oksia poistetaan säännöllisesti muutaman vuoden välein keväällä. Yhdellä kerralla ei leikata montaa oksaa.

Lisääminen

Pistokkaat, siemenet, taivukkaat.

Lähilajit ja lajikkeet

tulikuusama Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet', kevätköynnöskuusama Lonicera dioica, koreaköynnöskuusama Lonicera x hecrottii, tarhaköynnöskuusama Lonicera x italica, ruotsinköynnöskuusama Lonicera periclymenum, koreaköynnöskuusama Lonicera periclymenum 'Serotina'